Fitness

Anabolički steroidi i učinci na tijelo

Postoje dvije osnovne vrste steroida: anabolički steroidi i kortikosteroidi, kortikosteroidi se koriste u terapijske svrhe kod većeg broja bolesnih stanja, uključujući artritis i upale nastale kao posljedica ozljeda.

Za razliku od anaboličkih steroida, oni se ne koriste u svrhu postizanja povećanog razvoja mišića. Anabolički steroidi su umjetno proizvedene supstance koji imaju djelovanje kao muški spolni hormon testosteron. Testosteron je glavni predstavnik hormona s androgenim djelovanjem, tj. utječe na razvoj muških spolnih i tjelesnih karakteristika.

Pored androgenog, testosteron ima i anabolički učinak, što znači da potiče izgradnju tkiva, osobito mišića. Anabolički steroidi su nastali kao rezultat nastojanja da se razdvoji androgeni od anaboličkog učinka testosterona, te da se stvori tvar koja će imati samo anabolički učinak.

I anabolički steroidi se koriste u medicini u svrhu liječenja određenih bolesti. No, osobe koje anaboličke steroide uzimaju u nemedicinske svrhe, tj. s ciljem pojačane izgradnje mišićne mase i povećanja snage, pored toga što koriste te tvari u situaciji kad to nije medicinski indicirano, često uzimaju i količine koje su mnogo više (čak i 10 do 20 puta) od količina koje se koriste u legitimne, medicinski opravdane svrhe.

Često se uzima kombinacija raznih steroida, u dozama znatno većim od 100 miligrama dnevno, tjednima i mjesecima bez prestanka.Navedeno medicinski nepotrebno i prekomjerno uzimanje testosterona dovodi u organizmu do stvaranja takvog nivoa testosterona koji daleko prelazi normalne vrijednosti tog hormona u zdravog, odraslog muškarca. To može dovesti do cijelog niza vrlo ozbiljnih nuspojava i prouzročiti narušenje zdravlja.

Jedna od najozbiljnijih posljedica svakako je oštećenje jetre, do kojeg može doći uzimanjem steroida oralnim putem, koji se u tom slučaju dolaze i u jetru. Druga ozbiljna narušenja zdravlja do kojih može dovesti korištenje steroida jesu mogući srčani udari do kojih može doći uslijed povećanog nakupljanja kolesterola, spolne promjene.

Spolne promjene te oštećenja spolnih funkcija, koje su posljedica androgenih svojstava steroida, su često iznenadne. Muškarci mogu dobiti neka ženska obilježja kao što su povišenje glasa i rast grudi, te mogu pretrpjeti smanjenje testisa, odnosno gubitak njihove funkcije. Žene pak mogu poprimiti neka muška obilježja kao što su dubok glas, smanjenje tkiva u grudima te rast brade.

Naročito velika opasnost prijeti adolescentima u slučaju uzimanja anaboličkih steroida, budući da tada može doći do smanjenja, pa čak i prestanka rasta.

Pored navedenih fizičkih posljedica, uzimanje anaboličkih steroida, osobito ako je riječ o velikim dozama te ako uzimanje traje dulje vrijeme, može dovesti do određenih psihičkih posljedica ili poremećaja. Opsežna studija o psihičkim učincima uporabe steroida pokazala je da 12.2 posto osoba koje koriste steroide može pokazivati psihotične simptome, a 25 posto može pokazivati manične simptome kao što su nepromišljena neustrašivost i osjećaj nepobjedivosti. Najčešća psihička promjena, koja ponekad prelazi u poremećaj, jest veliki porast agresivnosti.

Posljedice uzimanja steroida su zbog utjecaja na prirodnu ravnotežu hormona u tijelu trajne i ne prestaju prestankom uzimanja steroida.

Matko Pajčić, Lucija Sokanović

Odgovori

Back to top button