Fitness

Poboljšajte rezultate dobrim odmorom i oporavkom nakon tjelovježbe

Većina sportaša zna da je odmor nakon tjelovježbe ključan za postizanje dobrih rezultata no većina svejedno osjeća krivnju ako naprave jednodnevni odmor.

Tijelo se oporavlja i jača u vremenu između vježbi i kontinuirani trening može oslabiti i najjače sportaše. Dani predviđeni za odmor bitni su iz nekoliko razloga. Neki su fiziološki, a neki psihološki.

Odmor je fizički potreban tako da se mišići mogu obnoviti, izgraditi i ojačati. Za ljude koji se sportom bave rekreativno dani za odmor pomažu u očuvanju ravnoteže između ciljeva i zahtjeva kuće, posla i treninga.

U najgorem slučaju premalo dana za odmor i oporavak može dovesti do sindroma prekomjernog treniranja.

Što se događa za vrijeme oporavka?

Odvajanje vremena za oporavak je važno jer je to vrijeme u kojem se tijelo prilagođava na napor vježbe i počinju se osjećati njeni učinci.

Oporavak također omogućava tijelu da obnovi zalihe energije i popravi ozlijeđeno tkivo. Tjelovježba ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti uzrokuje promjene u tijelu kao što su raščlanjivanje mišićnog tkiva i pražnjenje zaliha energije kao i gubitak tekućine.

Odmor omogućava obnovu zaliha i tkiva. Bez dovoljno odmora tijelo će se samo nastaviti slamati zbog intenzivnog napora. Simptomi uključuju obolijevanje, upale, depresiju, smanjene sportske performanse i povećan rizik od ozljeda.

Kratkotrajni i dugotrajni oporavak

Postoje dvije vrste oporavka. Neposredni (kratkotrajni) oporavak slijedi odmah nakon tjelovježbe, dugotrajni treba biti uključen u godišnji raspored treninga. Obje su vrste bitne za postizanje sportskih uspjeha.

Kratkotrajni oporavak, ponekad još nazvan i aktivnim odmorom, slijedi u satima nakon intenzivne vježbe. Aktivni se oporavak odnosi na neintenzivne vježbe nakon treninga u periodu hlađenja nakon zahtjevne vježbe kao i u danima nakon. Oba tipa aktivnog oporavka povezani su sa sportskim performansama.

Još jedan bitan čimbenik ove vrste oporavka je i obnavljanje zaliha energije i tekućina koje se gube za vrijeme treninga i optimiziranje sinteze proteina (proces kojim se povećava sadržaj proteina u stanici, sprečava raščlanjivanje mišića i povećava mišićnu masu) pravilnom prehranom u obroku nakon tjelovježbe.

Ovo je također vrijeme oporavka mekog tkiva (mišići, tetive, ligamenti) i odstranjivanja nakupljenih kemikalija koje su produkt stanične aktivnosti tijekom treninga.

Dugotrajni oporavak odnosi se na tehnike koje se koriste u sezonskom treningu. Većina dobro razrađenih programa u rasporedu imaju predviđene dane ili tjedne za oporavak. Ovo je također razlog zašto sportaši i treneri mijenjaju programe treniranja tijekom godine, dodajući kros trening, modificiraju tipove tjelovježbe i mijenjaju intenzitet, vrijeme, udaljenost i sve druge varijable.

Odgovori

Back to top button