Fitness

Fitness program za vozače: piloti formule 1 moraju fizički i psihički biti u najboljem stanju

Pred je nama možda najneizvjesnija sezona formule 1 u posljednjih nekoliko godina. Naime, Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu ima priliku po osmi put osvojiti naslov svjetskog prvaka i tako po broju titula nadmašiti njemačku legendu Michaela Schumachera, koji bi ostao na sedam. Ali konkurencija mu iz utrke u utrku puše za vrat.

A kada želite biti u vrhu formuli 1 to nije sam trošenje vremena i truda na izradu bolida. Timovi su svjesni koliko je važno da vozači budu fizički i psihički u najboljem stanju.

Naime, piloti formule 1 izgube i do tri kilograma u jednoj utrci. Temperatura u kokpitu doseže 50 stupnjeva, a vozači na sebi imaju dva sloja odjeće koja ne pomažu u hlađenju tijela.

Vozači se cijelo vrijeme znoje, a njihovo srce tijekom utrke prosječno napravi 150 otkucaja u minuti.

Njihov fitness program se temelji na definiciji profila koji kombinira ljudski faktor s atletskim sposobnostima. Svatko reagira drugačije na različitim treninzima i terapijama te je važno pronaći najbolju moguću formulu.

  • Vozači prolaze kroz potpune početne provjere uključujući netolerancije hrane i upitnik osobnosti
  • Personaliziranom fitness programu je uspostavljena kombinirajuća unutarnja i vanjska aktivnost
  • Ove aktivnosti potpomognute su prilagođenom prehranom
  • Vozači su također upoznati s tehnikama opuštanja i koncentracije

Poboljšanje mišićne mase i izdržljivosti vozača F1 podrazumijeva vrlo lokaliziran ‘bodybuilding’: bilo koji dizajner bolida reći će vam da su predispozicije vozača da budete mršavi, lakši, kako bi stali u kokpit bolida.

To je vrlo važan aspekt za razvijanje specifične snage, bez povećanja obujma i mase tijela. Neke određene skupine mišića posebno moraju biti razvijene, jedan od najvažnijih svakako je vrat vozača.

Neke aktivnosti su obično integrirane u sve fitness programe vozača:

  • Treninzi u zatvorenom: trčanje i biciklizam na ergometrima, ‘weight-lifting’, te trening na posebnoj opremi dizajniranoj za reproduciranje F1 trkačkim uvjetima.
  • Aktivnosti u prirodi: brdski biciklizam, utrka biciklom, trčanje, tenis, kajak (koji je odličan za kardio-vaskularni trening)

Većinu vremena, program mora biti izrađen s omiljenim aktivnostima vozaču. Budući da moraju trenirati tako dugo vremena, važno je da im prebrzo ne dosadi.

Odgovori

Back to top button