Fitness

Umor kod sportaša i zašto je važno dobro se odmoriti

Pojava umora u radno sposobne populacije najčešće je vezana uz intenzivan rad na poslu, slabu organizaciju rada, neprikladno radno mjesto, slabiju prehranu, nedovoljnu stručnost, nemotiviranost, loše međuljudske odnose i različite bolesti. Sve te značajke nalazimo i kod natjecatelja, sportaša.

Udovoljavanje sve većim preuzetim obvezama i suočavanje s neuspjehom, lako može izazvati duševni (psihički) umor.

Mnogo je različitih uzroka koji mogu izazvati umor. Za sportaša je važan umor živčano-mišićne veze ili umor sinapse. Kada su podražaji živaca koji pobuđuju mišićno vlakno prečesti ili predugo traju, smanjuje se količina neurotransmitera u sinapsi.

Dokle god broj živčanih podražaja ne prelazi 150 u sekundi, kažemo da na živčano-mišićnoj ploči postoje fiziološki uvjeti.

Kada se prijeđe taj prag, a to je u stanju intenzivna naprezanja ili uporabe nedopuštenih sredstava (dopinga), dolazi do umora sinapsa i oslabljene snage mišića.

Mišićna snaga može biti oslabljena i kada se iscrpi energetski potencijal samih mišićnih stanica, a tada govorimo o mišićnom ili fizičkom umoru.

Kao izvor energije mišići za svoj rad uglavnom koriste masti i ugljikohidrate, uz manju prisutnost proteina.

Uz nedovoljnu tjelesnu pripremljenost sportaša, ubrzo se pojavljuje i fizički umor koji zajedno s mentalnom iscrpljenošću dovodi do gubitka njihova samopouzdanja i koncentracije.

Takvo se stanje može još pogoršati kada se ne postigne očekivani rezultat.

Odgovor na to nije potpuno izbjegavanje naprezanja i potpuni odmor, jer to može dovesti do daljnjega gubitka kondicije.

Ne preporučuje se uzimati neprovjerene lijekove i medikamente, a u tim stanjima korisno je provesti i psihoterapiju.

Ipak, odmor između dva treninga je jako važan. Taj odmor može biti kraći ili duži.

Onaj kraći dolazi između dva slična treninga kod jednakih fizičkih opterećenja, a to jednostavno možete procijeniti i sami. A duži odmor slijedi nakon jednog dužeg vježbanja u kojem zna biti nekoliko različitih treninga.

Odmor ne mora biti izležavanje, već se kod zahtjevnijih sportskih aktivnosti treba prilagoditi manje intenzivnijim fizičkim naporima kako bi se tijelo oporavilo i pripremilo za sljedeći trening.

Kvalitetno spavanje vrlo je važan čimbenik u tjelesnom oporavku.

Uglavnom, tijelo treba kvalitetan odmor nakon svakog fizičkog napora i on je važan kako bi smanjili rizik od ozljeda.

Umor i iscrpljenost – ilustracija. Foto: Arhiva

Odgovori

Back to top button