Fitness

Pokrenite se! Redovito i pravilno trčanje čini čuda

Trčati možete bilo gdje, ono je besplatno i predstavlja izuzetan način održavanja tijela u kondiciji, očuvanja psihofizičke vitalnosti i zdravlja. Jedino što vam treba je najobičnija sportska odjeća, primjerena sportska obuća i dobra volja.

Svakodnevno trčanje od 15 minuta dovoljno je da se značajno poboljša zdravlje, dok 30 minuta redovitog i pravilnog trčanja čini čuda, pogotovo za imunološki sustav.

Dokazano je da trčanje povećava broj krvnih stanica koje čuvaju organizam i uništavaju štetne tvari, te da može pomoći u borbi protiv različitih alergija i ostalih problema s kožom, koji su najčešće posljedica problema s imunitetom.

Trčanje jača mišiće i snagu, oslobađa od stresa, te povećava postotak enzima koji u tijelu razgrađuju masnoće, tako da osobe koje redovito trče nakon otprilike 3 mjeseca mogu zaboraviti na razne dijete.

Trčanje također sprječava i pretjeranu potrebu za slatkim jer snižava razinu inzulina u krvi, a stariji ljudi trčanjem mogu izbjeći brojne bolesti, kao što su osteoporoza i artritis.

Optimalno je trčati tri do pet puta tjedno u trajanju od 30 minuta, iako mnogi stručnjaci smatraju da je trčanje urođeno, te savjetuju čak i svakodnevno treniranje.

Redovito trčanje sa sobom nosi i opasnost od osjećaja dosade, pa se potrudite da do toga ne dođe. S vremena na vrijeme promijenite stazu i krajolik ili povedite sa sobom prijatelja.

Odgovori

Back to top button