Fitness

Uzroci ozljeda u sportu i zašto je važno dobro se zagrijati uoči svake fizičke aktivnosti

Na ozljede u sportu otpada veliki postotak uzroka zbog kojih se provodi fizikalna terapija. Sportske ozljede su ozljede koje mogu nastati prilikom aktivnog ili rekreativnog bavljenja sportom. Zbog sve većih sportskih napora i naprezanja neizbježno dolazi do sve težih ozljeda.

U sportu razlikujemo akutne ozljede i kronična oštećenja koja nastaju sustavnim opterećenjem određenih dijelova tijela što rezultira patološkom promjenom tkiva. Da bi se smanjile ozljede i oštećenja tkiva, potrebno je dati naglasak na prevenciju. Kako bi znali gdje početi, treba znati koji su uzroci ozljeda

Nedostatak zagrijavanja, snage, izdržljivosti, elastičnosti ili relaksacije, neprilagođenost treninga, umor, loša sportska odjeća i obuća, loša prehrana, smanjena konzumacija minerala i vitamina od potrebne, loši uvjeti sportskih terena, neliječenje i neadekvatno liječenje manjih ozljeda ili bolesti, najveći su uzroci.

Stoga treba brinuti o postizanju adekvatnog fizičkog stanja prije, za vrijeme i nakon sportske aktivnosti.

A kako bi smanjili mogućnost ozljeda kod vježbanja važno je dobro se zagrijati uoči treninga i istegnuti se poslije njega. Tijelo koje nije pripremljeno za intenzivnu tjelesnu aktivnost može pretrpjeti razne ozlijede od lakših pa do onih težih.

Zato ne treba riskirati, dovoljno je samo desetak minuta kako bi tijelo pripremili za intenzivnije vježbe i veći napor. Istezanje nakon treninga je važno, jer ćete smiriti mišiće i opustiti tijelo, te lakše nastaviti s aktivnostima.

Fizička aktivnost je neophodna u cilju održavanja zdravog života. Pozitivno utječe na psihičko, fizičko i mentalno zdravlje, a organizam se obasipa hormonima zadovoljstva.

Fitness – ozljede. Foto: Arhiva

Odgovori

Back to top button