Fitness

Što je zdrava i uravnotežena prehrana?

Nerazumna prehrana ne znači jesti pogrešnu hranu, već preveliku količinu jednog sastojka ili nedovoljnu količinu drugoga.

Ako jedete raznovrsne namirnice – a većina ljudi radi to automatski – vjerojatno vam neće nedostajati bitnih hranjivih tvari.

No, ako vam je izbor jela ograničen, zdravlje će vam stradati.

Višak energije od premasne hrane ili jela koja sadrže previše šećera pohranjuje se u tijelu kao mast i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Uravnotežena prehrana daje vam sve potrebne hranjive tvari i energiju – ali ne više. Evo nekoliko korisnih uputa za održavanje uravnotežene prehrane:

1.Jedite meso samo jedanput na dan. Riba i perad manje debljaju od govedine i ovčetine, kobasica i mesnih prerađevina.

2.Jedite više pečenog mesa i mesa na žaru, a manje prženoga. Ako ga ipak pržite, upotrebljavajte više polinezasićenih ulja (npr. ulje od kukuruznih klica) nego maslac, mast od pečenja ili svinjsku mast.

3.Smanjite mliječne proizvode, naročito masnu hranu poput vrhnja, maslaca, punomasnog mekanog sira, sladoleda i mlijeka (ne više od 0,5 l mlijeka na dan). Bolje je jesti jogurt, kravlji sir i obrano mlijeko.

4.Ne zaboravite na potrebnu dnevnu količinu voluminozne hrane, što znači mnogo lisnatog povrća i voća; jedite je sirovu ili malo prokuhanu zato što dugo kuhanje uništava bitne vitamine. Još jedan dobar izvor voluminozne hrane je krumpirova kora. (Upamtite da hrana ne mora imati žilav i vlaknast sastav da bi sadržavala biljna vlakna.)

5.Nemojte jesti više od četiri jaja na tjedan. Premda imaju nizak sadržaj zasićenih masti, jaja sadrže mnogo kolesterola.

6.Za desert ili mali obrok radije izaberite svježe voće nego slatkiše, kolače ili puding.

Neka univerzalna formula za savršenu prehranu ne postoji. Važno je jesti raznovrsne namirnice, ali de sve bude uravnoteženo.

Osim pravilne prehrane treba biti umjeren u njihovom konzumiranju, a važno je i prilagoditi njezin energetski unos.

Odgovori

Back to top button