Fitness

Riješite se stresa i depresije – počnite trenirati boks

Današnjim načinom života, pod utjecajem suvremene tehnologije, čovjek polako zapostavlja svoje psihofizičke sposobnosti, a time i zdravlje.

Stres počinje već s mislima ili emocijama. Sama pomisao na neugodu dovodi do kaskadnog slijeda biokemijskih reakcija koje počinju u dijelovima mozga označnim kao hipotalamus i hipofiza, a čiji je rezultat stimulacija nadbubrežne žlijezde i pojačano lučenje adrenalina.

Umjesto uzimanja stimulansa i sredstava za smirenje, čovjek bi trebao naučiti metode za izbjegavanje stresa i smanjivanje njegovih štetnih učinaka.

Nađite vremena i prostora za redovitu tjelovježbu. Tjelovježba potiče lučenje tvari koje djeluju kao prirodni antidepresivi i anksiolitici – noradrenalina, endorfina i enkefalina.

Pored toga redovito vježbanje snižava koncentraciju estrogena, čime se sprječava nastanak i rast estrogen-ovisnih tumora čiji su tipični primjeri miomi, endometrioza i karcinom dojke.

Ciljana tjelesna aktivnost, uz kretanje, neosporno je znakovita u zaštiti zdravlja. Stoga ako ste se zasitili starih i dosadnih fitness treninga te ste u potrazi za dinamičnim ali i zabavnim sportom, kojim ćete svoje tijelo dovesti u savršenu formu, imamo rješenje za vas, a krije se u boksu.

Boks je u zadnje vrijeme postao jedan od najpopularnijih fitness treninga na svijetu, što nije ni čudno budući da je izuzetno težak i zahtjevan a ujedno i zabavan. Iako ponekad djeluje pomalo nasilno i grubo, radi se zapravo o plemenitoj vještini gdje je vrlo bitna mentalna snaga i koncentracija jer za vrijeme borbe treba stalno razmišljati o protivniku i načinu izbjegavanja ozljeda, a pri tome se pravilno kretati po ringu i ispravno disati.

Uz boks ćete u vrlo kratkom vremenu pospješiti svoje fizičko i mentalno zdravlje, poboljšati izgled, jačati samopouzdanje i riješiti se negativne energije i nakupljenog stresa.

Veliki izbor boksačkih rukavica na akciji možete naći u PRIDE trgovini za borilačke sportove, na adresi Maksimirska 103, u Zagrebu, ili u Internet trgovini www.pride.hr.

Adidas AIBA boksačke rukavice. Foto: Arhiva

Odgovori

Back to top button