Fitness

Redovitim vježbanjem do boljeg pamćenja

Istraživanja su potvrdila kako tjelesno vježbanje gradi nove ćelije u regiji mozga povezanoj s pamćenjem i gubitkom pamćenja. Testovi koje su proveli na miševima pokazali su stvaranje novih ćelija u gyrus dentatus regiji mozga, dijelu hipokampusa kod kojeg dolazi do promjena kod većine tridesetogodišnjaka povezanih s postepenim gubitkom pamćenja.

Istraživači su koristili magnetsku rezonancu kako bi dokumentirali procese kod miševa, a zatim istu tehnologiju da bi proučili ljudski mozak prije i poslije vježbanja.

Do sada nije bilo istraživanja koja su sistematski proučila različite regije hipokampusa i identificirala na koje dijelove najviše utječe tjelesno vježbanje, izjavio je jednom neurolog Dr. Scott Small s medicinskog centra Kolumbia Sveučilišta u New Yorku… Dr. Fred Gauge, sa Salk instituta u Kaliforniji pokazao je da vježbanje uzrokuje razvoj novih moždanih ćelija u mišjem ekvivalentu gyrus dentatus režnja.

Timovi stručnjaka nakon što su došli do ovih otkrića kod miševa odlučili su istražiti kako vježbanje utječe na hipokampusne cerebralne mape volumena krvi kod ljudi.

Jedanaest zdravih odraslih osoba podvrgnuli su tromjesečnom aerobnom režimu treninga. Magnetskom rezonancom snimali su ih prije i poslije vježbanja, te također primitak kisika prije i poslije vježbanja. Vježbanje je generiralo tok krvi do dentalnog režnja u hipokampusnoj formaciji, te što je osoba bila u boljoj formi, veći je protok krvi zabilježen.

Izvanredne sličnosti između vježbom induciranih promjena cerebralnog voluma krvi u hipokampusnoj formaciji miševa i ljudi, sugeriraju da su efekti posredovani sličnim mehanizmima.

Znanstvenici su utvrdili kako je sljedeći korak identificirati režim treninga koji je naj blagotvorniji za poboljšavanje kognitivnih sposobnosti i reduciranje uobičajenih gubitaka memorije, tako da bi mogli propisati specifične tipove vježbi za poboljšanje memorije. (beutymag)

Odgovori

Back to top button