Fitness

Plivanje je sjajna rekreacija i najbolja aktivnost za sve generacije

Plivanje je jedan od osnovnih sportova jer se iz njega uz atletiku razvijaju ostali sportovi kao vaterpolo, moderni petoboj, triatlon, sinkronizirano plivanje…

Kako uključuje većinu mišićnih skupina i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sustav.

Plivanje je omiljena rekreativna aktivnost ali i natjecateljski sport. Iako je plivanje vrlo zdrava aktivnost, ako plivač ne procijeni dobro svoju vještinu i pripremljenost te ne uvaži uvjete na vodi (moru, jezeru, rijeci i sl.) postoji stalna opasnost od utapanja, te su stoga nužne mjere opreza.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. K tome, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil – za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

Tijekom jednog sata plivanja slobodnim stilom možete sagorjeti od 500 do 700 kalorija. Sat vremena prsnog plivanja sagorijeva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće. Najteži stil je leptir ili delfin i on sagorijeva 800 kalorija u sat vremena.

Nadalje, kako preko glave, koja je jedina iznad površine vode, gubimo mnogo topline, uvijek plivajte sa silikonskom kapom, koja će vašem tijelu pomoći da zadrži energiju i bude izdržljivije. Jednako tako, radije plivajte u toplijem nego u hladnijem bazenu, jer toplija voda potiče bolju prokrvljenost mišića te sprječava neugodne grčeve. Nakon što otplivate zadanu rutu, nemojte odmah izaći iz vode, već lagano plivajte leđno kako bi se normalizirao krvotok.

No osim plivanja, u vodi možete i vježbati.

Aerobik u vodi ili aqua-aerobik postaje sve popularnija vrsta tjelovježbe. Osvježava naše tijelo jer nas voda smiruje i opušta. Osim toga, aerobik u vodi nije prezahtjevan, pa ga može svatko prakticirati.

Voda sprečava i ozljede do kojih može doći u nekom drugom sportu ili tjelovježbi, a ne trebaju vam niti posebne sprave, koje vas, inače, samo sputavaju. Ali, učinkovitost vježbanja u vodi je mnogo veća jer se na neki način ‘borimo’ s vodom.

Vježbanje u vodi izvrsno je za osobe koje imaju problema sa zdravljem, posebice s kostima i mišićima. Prigodno je i za trudnice, kao i za osobe koje se oporavljaju od neke nesreće.

Voda daje tonus mišićima i dobra je za kardiovaskularno zdravlje.

Naravno da ćete uz aerobik u vodi i smršavjeti – u istom vremenu ćete sagorjeti dvostruko više kalorija nego vježbama na suhom, a pola sata u vodi učinkovito je kao dva sata vježbanja na suhom.

Odgovori

Back to top button