Fitness

Kondicijski trening treba uvesti već kod mladih sportaša

Promjene u vrhunskom sportu gdje se traže sve brži i jači sportaši događaju se istovremeno sa sve slabijim rezultatima testiranja motoričkih sposobnosti djece i mladih.

U trening mladih sportaša, već danas, treba uvesti promjene koje će osigurati progresivni, optimalni i dugoročni razvoj svih motoričkih sposobnosti (izdržljivost, snaga, brzina, koordinacija, fleksibilnost).

Mnogi poistovjećuju kondicijski trening s napornim trčanjem dugih dionica ili s dizanjem teških utega u teretani. Te izbjegavaju i pomisao na kondicijski trening s mladim sportašima. Istina je sasvim drugačija.

Kondicijski trening, ako se zasniva na progresivnom, optimalnom i dugoročnom modelu razvoja motoričkih sposobnosti, ne predstavlja dodatno opterećenje nego nadopunu sportsko-specifičnim treninzima.

Možemo ustvrditi da kondicijski trening osigurava temelje za sigurnije (prevencija od ozljeda) i brže učenje tehničkih vještina i taktičkih znanja.

Preduvjet za to je da treneri moraju vrlo dobro poznavati:

– fizičke, emocionalne i kognitivne značajke pojedinih faza rasta i razvoja mladih sportaša

– senzitivna razdoblja tijekom kojih određeni dio tijela ili sustav koji određuje datu sposobnost – ravnotežu, izdržljivost, snagu ili brzinu – prolazi intenzivni razvoj (Drabik 1996.)

– različitost razvoja među spolovima

– individualne osobine i trenutačne sposobnosti sportaša koje treniraju.

Odgovori

Back to top button