Fitness

Često idete u teretanu? Dajemo vam nekoliko savjeta (1. dio)

Među onima ste koji posjećuju dvorane za vježbanje kako bi ostali u formi, učvrstili mišiće i tijelo ili se oslobodili stresa nakon napornog radnog dana i smanjili stres.

Bez obzira na razlog i motive vježbanja, važno je ne činiti pogreške koje bi se čak ozbiljno mogle odraziti na zdravlje. U dva nastavka vam donosimo nekoliko savjeta na što bi trebali obratiti pažnju kod odlaska u teretanu.

Odjeća za vježbanje mora vam dopuštati da se lako krećete, ne smije vas stezati da biste se kretali maksimalno slobodno i mora biti prozračna (pamuk) da se omogući isparavanje znoja.

Grudnjak

Žene bi trebale nositi poseban grudnjak za sport koji će spriječiti sitne ozljede dojki, primjerice tijekom aerobične aktivnosti poput vježbanja na steperu ili aerobicu.

Ručnik

Gotovo u svim dvoranama obvezna je upotreba ručnika koji se prostire prije sjedanja na pod ili podlogu za vježbanje. Time se sprječavaju gljivične infekcije.

Papuče

Ne zaboravite papuče koje ćete nositi u svlačionici ili u tušu nakon tjelesne aktivnosti. Štite od gljivičnih infekcija, lako mogućih u vlažnim, toplim prostorima. To ne znači da je dvorana prljava i da se ne vodi računa o higijeni, no ako netko od vježbača ima gljivičnu bolest ili bradavice, a druga se osoba nasloni golom i vlažnom kožom na isto mjesto, vrlo je malo potrebno da se infekcija prenese.

Obuća

Postoje razne vrste tenisica, koje se razlikuju prema sportskoj aktivnosti kojom se bavite. Ako je riječ o aerobiku (step i druge aerobične vježbe), stražnji dio tenisica mora biti pojačan u odnosu na prednji, da se amortiziraju udari koje trpi kralježnica uslijed kontinuiranog skakanja i ne uzrokuju male ozljede koje bi s vremenom mogle izazvati zdravstvene probleme.

Obuća sasvim ravnog potplata više dogovara sportovima poput squasha.

Obavezno je dolaziti u jednoj obući , a zatim promijeniti obuću za vježbanje. Tenisice trebaju biti čiste kako se u dvoranu za vježbanje ne bi unosili mikroorganizmi.

Instruktori u sportskom centru

Instruktori su važne osobe. Njemu ćete kod upisa objasniti:

  • kakav je vaš način života (da li se dosta krećete ili pretežito sjedite)
  • što želite postići vježbama u teretani (učvrstiti mišiće, smršavjeti, povećati mišićnu masu)
  • kakve vježbe zbog zdravstvenih ograničenja ne smijete izvoditi.
  • Instruktor će vam ako želite izraditi vlastiti program vježbanja koji je vama prilagođen. Prvi će vam puta pokazati svaku vježbu i paziti da je pravilno izvedete.

Nakon mjesec ili dva treba zatražiti od instruktora da prilagodi vježbe, jer primjerice želite pojačati intenzitet vježbanja za određene skupine mišića ili smanjiti broj napornih vježbi.

Kako biste sačuvali zdravlje, a posebno da se zaštitite od ozljeda mišiće, kralježnicu i zglobove, nemojte vježbati na svoju ruku. Mogli biste odabrati pogrešne vježbe ili ih krivo izvoditi i ozlijediti se.

Odgovori

Back to top button