Klubovi

BOKSAČKI KLUB LEONARDO

Adresa: CERSKA 3Grad: ZAGREB
Poštanski broj: 10040Država: HRVATSKA

Alen Babić, Marko Milun, Hrvoje Sep, Filip Hrgović, Dino Mansour, Željko Mavrović, Branko Cikatić, Mike Bernardo, Michele Aboro, Branko Šobot, Mirko Filipović, Mario Preskar, Stjepan Božić, Filip Palić, Vedran Akrap… Sva su ova hrvatska i međunarodna borilačka imena u posljednjih 25 godina prošla kroz BK Leonardo i prepoznala stručnost Leonarda Pijetraja, dugogodišnjeg hrvatskog boksačkog izbornika, dobitnika Državne nagrade za sport “Franjo Bučar” 2015. i najboljeg trenera Grada Zagreba 2015. godine.

Leonard Pijetraj sportom se aktivno bavi već više od 40 godina. Isprva kao natjecatelj u tae-kwon-dou i kick-boxingu, a posljednjih 25 godina kao boksački trener u svom BK Leonardo. Odavno je odlučio da sport nije samo njegov poziv i zanimanje, nego i način života i životna misija. Desetljećima je ulagao u svoje znanje i obrazovanje, učio od majstora borilačkih sportova, te iskustvom, izvrsnošću i upornošću postao jedan od vodećih hrvatskih boksačkih stručnjaka.

Nakon 15 godišnje natjecateljske karijere u tae-kwon-dou, tijekom koje je stigao do bronce u pojedinačnoj konkurenciji i momčadskog srebra na Svjetskom prvenstvu, posvetio se kick-boxingu. Nakon što je u ovoj borilačkoj disciplini postao amaterski i profesionalni prvak Jugoslavije, odlučio je okušati se i u boksu. Zavolio je taj sport i ubrzo postao trener. Boksački klub Leonardo osnovao je u vlastitom domu 1992. godine. Sam je uredio i opremio boksačku dvoranu koja je u samo nekoliko godina postala jednim od stožernih mjesta hrvatskog boksa.

Prvi rezultatski iskorak dogodio se već 1994. godine, kada su na prvenstvu Hrvatske dvojica boksača BK Leonardo (Alen Bodor i Branko Šobot) osvojili naslove nacionalnih seniorskih prvaka, a Šobot je pritom proglašen za najboljeg boksača turnira. Sljedeće godine iz Pijetrajeve boksačke radionice izašla su još dvojica novih hrvatskih prvaka i tako je uspostavljena tradicija uspjeha koja nije prekinuta do danas. Zbog toga, gotovo da nema uspješnog hrvatskog borca koji nije stasao ili barem dio svoje karijere nije proveo trenirajući pod njegovom paskom u BK Leonardo. Kako se dobar glas daleko čuje, tako su njegovu stručnost i boksačku kvalitetu prepoznali i izvan granica Hrvatske. Dolazili su trenirati u Zagreb i svjetski prvaci u boksu, pa i majstori kick-boxinga poput

južnoafričkog K-1 šampiona Mikea Bernarda.

U 21. stoljeću BK Leonardo je napravio novi iskorak. U klubu su stasala četvorica ponajboljih

aktivnih hrvatskih boksača Alen Babić, Marko Milun, Filip Hrgović i Hrvoje Sep. Hrgović je 2010. godine zadivio svijet i postigao uspjeh bez presedana u hrvatskom boksu postavši svjetski juniorski prvak u superteškoj kategoriji. Godinu prije njega europskim se juniorskim naslovom u istoj kategoriji okitio još jedan izdanak BK Leonardo – Dino Mansour.

Tragom uspjeha Hrgović i Sep nastavili su i seniorskoj konkurenciji. Ne samo da se pod Pijetrajevim vodstvom Filip triput, a Hrvoje jednom probio među osam najboljih boksača svijeta, nego su se hrvatski šampioni na Europskom prvenstvu u bugarskom gradu Samokovu 2015. okitili medaljama. Sep je osvojio broncu, baš kao i 2011. godine, a Hrgović je fantastičnom pobjedničkom serijom osvojio povijesnu zlatnu medalju i postao prvi i jedini Hrvat nakon legendarnog Mate Parlova kojem je to uspjelo.

Kruna Pijetrajevog 25-godišnjeg rada u boksu dogodila se na Olimpijskim igrama u kolovozu 2016. godine u Rio de Janeiru. Ne samo da su prvi put u povijesti hrvatskog boksa na olimpijskom turniru boksala dvojica predstavnika istog kluba, nego je superteškaš Filip Hrgović osvojio povijesnu brončanu medalju. Prvi put od 1988. godine hrvatski boksač našao se na olimpijskom postolju i to baš pod vodstvom našeg trenera Pijetraja.

Na kraju, treba naglasiti da od 1992. godine Leonard Pijetraj vodi najuspješniji boksački klub u Hrvatskoj računajući broj medalja i broj natjecatelja na hrvatskim prvenstvima u svim dobnim kategorijama. Na posljednjem seniorskom hrvatskom prvenstvu, primjerice, u šest težinskih kategorija BK Leonardo je imao čak tri prvaka i dva brončana boksača. 

Tajna uspjeha? Bilo da ste početnik, rekreativac, natjecatelj, profesionalac ili samo ljubitelj boksa, navratite u Cersku 3 radnim danom nakon 17:00 i i potražite Leonarda Pijetraja…

Odgovori

Back to top button