MMA

Jan izgubio naslov rijetko viđenim potezom: Nisam mislio da je to ilegalan udarac

U glavnom programu UFC 259 priredbe bilo su tri borbe za naslov. Jan Blachowicz je protiv izazivača Israela Adesanye obranio naslov u poluteškoj kategoriji jednoglasnom odlukom sudaca, a Amanda Nunes je zadržala pojas prvakinje u perolakoj kategoriji protiv Australke Megan Anderson, koju je za nešto više od dvije minute prisilila na predaju.

No ono što se dogodilo u borbi za titulu prvaka u bantam kategoriji rijetko se viđa, a pogotovo u okršaju za naslov. Naime, Pjotr Jan izgubio je pojas prvaka u dvoboju protiv Aljamaina Sterlinga, jer je diskvalificiran zbog nedozvoljenog udarca. Njegov potez nitko nije mogao objasniti.

Ruski borac je u završnici četvrte runde pogodio suparnika nogom u glavu u trenutku dok je ovaj bio s jednim koljenom na podu. Po pravilima to je ilegalan udarac koji znači izravnu diskvalifikaciju.

Naime, takav udarac nije dopušten kada je suparnik s barem jednim koljenom ili rukom na podu. Sterling upravo bio u tom položaju. No zanimljivo je kako se Rus u tom trenutku pokušao konzultirati sa svojim trenerom te je pitao može li udariti protivnika. Iz kuta njegovog time stigao je pozitivan odgovor i koljenom je pogodio Aljamaina koji je vidno uzdrman te mu je trebalo neko vrijeme dođe k sebi.

– Prije meča mnogo sam pažnje obraćao na pozicije ruku boraca, odnosno jesu li na podu ili nisu u takvim situacijama, a sad sam se previše tome posvetio i zaboravio sam na noge. Nisam mislio da je to ilegalan udarac – izjavio je Pjotr Jan.

Sudac je nekoliko puta prije toga izgovorio ‘downed‘ kada nema udaraca nogama, ali ruski borac očito nije shvatio što to znači, te se odlučio na potez koji ga je koštao naslova.

– Nisam odmah shvatio što se događa, mislio sam da je sve u redu. Vjerojatno i on kao borac ne želi prihvatiti pojas na takav način. Bude li zdrav, nadam se da ćemo ubrzo imati revanš – zaključio je Pjotr Jan

Sterling je dobio pojas, ali ga je odmah odbacio i poručio kako želi ponoviti borbu.

Odgovori

Back to top button