MMA

Blachowicz pobijedio Adesanyu i obranio UFC-ov naslov prvaka, trijumf Rakića protiv Santosa

Poljak Jan Blachowicz (28-8) je na UFC 259 priredbi jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Israela Adesanyu (20-1) i obranio naslov prvaka poluteške kategorije. Janu je to bila prva obrana titule, a Israelu, koji je prvak srednje kategorije, prvi poraz u karijeri.

Borci su oprezno ušli u meč, a borba se vodila u sredini oktogona. Taktički su savršeno odradili prvu rundu bez mnogo akcije. Adesanya je sa svojim dužim rukama držao distancu, a Blachowicz nije previše srljao. Poljak je bio nešto aktivniji, imao je više udaraca (16-10).

Jan je početkom druge runde krenuo nešto agresivnije, te je nekoliko puta dobro pogodio Israela koji je pokušao uzvratiti ‘low kickovima’. Blachowicz je i u toj rundi bio za nijansu bolji borac.

Prva prava akcija viđena je početkom treće runde kada su obojica uputila nekoliko snažnih udaraca, a Poljak je pokušao odvesti borbu u parter. Adesanya mu to nije dopustio, a onda je snažno pogodio Blachowicza udarcem koji ga dobro uzdrmao, ali se izvukao. I nastavak je ponudio zanimljivu i atraktivnu borbu s nekoliko atraktivnih poteza.

Blachowicz je četvrtu rundu otvorio odličnim lijevim direktom. Na kraju druge runde Poljak je uspio srušiti Israela te kontrolirao borbu do zvuka sirene. Adesanya je uspješno izbjegavao svaki Janov pokušaj da ranije završi meč.

Polovicom zadnje runde Blachowicz je ponovno srušio suparnika i sjajno odradio borbu u parteru. U samoj završnici je uputio nekoliko sjajnih udaraca, ali nije imao više vremena da završi meč ranije.

Amanda Nunes (21-4) je u sunaslovnoj borbi uvjerljivo obranila naslov u perolakoj kategoriji protiv Australke Megan Anderson (11-4). Brazilka je odmah preuzela inicijativu i nakon nešto više od dvije minute ‘triangle armbar’ zahvatom prisilila suparnicu na predaju.

Bila je to njezina prva obrana naslova u perolakoj kategoriji. Titulu u bantama branila već u pet puta.

Aljamain Sterling (20-3) je novi prvak bantam kategorije nakon neviđenog poteza u borbama za naslov. Naime, dosadašnji prvak Pjotr Jan (16-2) je diskvalificiran nakon što je suparnika udario koljenom u glavu u završnici četvrte runde.

Sterling je bio s jednim koljenom na podu, a Jan ga je pogodio nedopuštenim udarcem. Alamain je pao, a sudac prekinuo dvoboj.

Nakon poduže stanke Jamajčanin nije mogao nastaviti meč, dobio je pojas prvaka, ali ga je u ringu odbacio.

Jan je do trenutka prekida bio bolji borac i bio na dobrom putu da obrani naslov

Aleksandar Rakić (14-2) stigao je do šeste pobjede u UFC-u i druge u nizu. Srpski borac s austrijskom putovnicom nadjačao je protiv bivšeg izazivača Thiaga Santosa (21-9) jednoglasnom odlukom sudaca.

– Plan je bio držati distancu, znamo da je Santos udarač. Voli kontrirati, kad su mu ljudi blizu ide s divljim udarcima, jako je opasan. Htio sam mu uništiti noge. Nije mi drago, znam da je imao velikih problema s koljenom, ali ovo je posao – kazao je Aleksandar Rakić i dodao:

– Imao sam iste probleme i operacije, znam da je teško. To nije fer, ali želim svoju šansu za titulu. Ovo mi je četvrti bivši izazivač u nizu i pobijedio sam ih sve.

Borba se razvukla u tri runde u kojoj su oba borca prezentirala snagu svojih udaraca, ali uz malo akcije kojom bi zadovoljili ukus fanova slobodne borbe.

Borci su oprezno ušli u meč, a tako je prošao i cijeli dvoboj, obojica nisu pretrpjela nikakvu štetu. Rakiću je to bila 14. pobjeda u karijeri, a 37-godišnjem Santosu treći poraz u nizu i moguće je da mu se UFC zahvali nakon ove predstave.

Islam Makhachev (19-1) je rijetkim načinom gušenje (arm-triangle choke) prisilio Drewa Dobera (23-10, 1 NC) na predaju nakon minute i 37 sekundi u trećoj rundi. Dagestanac je dominirao tijekom borbe, a svoju priliku je iskoristio u posljednjoj rundi i nakon 1:37 minute stigao do trijumfa.

Bila je to 19. pobjeda Makacheva te je nakon pobjede zatražio nekog suparnika iz vrha lake kategorije.

U uvodnom programu nastupio je Uroš Medić. Srpski MMA borac je u svom debiju je nokautom u prvoj rundi pobijedio Amerikanca Aalona Cruza.

Rezultati, glavni program UFC 259 priredbe:

Jan Błachowicz (c) def. Israel Adesanya – jednoglasna odluka sudaca (49–46, 49–45, 49–45)
Amanda Nunes (c) def. Megan Anderson – Submission (triangle armbar), 1. runda (2:03)
Aljamain Sterling def Pjotr Jan (c) – DQ (illegal knee to downed opponent), 4. runda (4:29)
Islam Makhachev def. Drew Dober – Submission (arm-triangle choke), 3. runda (1:37)
Aleksandar Rakić def. Thiago Santos – jednoglasna odluka sudaca (29–28, 29–28, 30–27)

Uvodni program:

Dominick Cruz def. Casey Kenney – podijeljena odluka sudaca (28–29, 29–28, 30–27)
Kyler Phillips def. Song Yadong – jednoglasna odluka sudaca (29–28, 29–28, 29–28)
Askar Askarov def. Joseph Benavidez – jednoglasna odluka sudaca (30–27, 30–27, 30–26)
Kai Kara-France def. Rogério Bontorin TKO (punches), 1. runda (4:55)
Tim Elliott def. Jordan Espinosa – jednoglasna odluka sudaca (30–27, 30–27, 30–25)
Kennedy Nzechukwu def. Carlos Ulberg – KO (punches), 2. runda (3:19)
Sean Brady def. Jake Matthews – Submission (arm-triangle choke), 3. runda (3:28)
Amanda Lemos def. Lívia Renata Souza – TKO (punches), 1. runda (3:39)
Uroš Medić def. Aalon Cruz – TKO (punches), 1. runda (1:40)
Trevin Jones def. Mario Bautista – TKO (punches), 2. runda (0:47)

Odgovori

Back to top button