Karate

Hrvatski karataši uspješni u Ligi i Kupu za mlade u Poreču

Poreč je na tjedan dana postao svjetskom karate pozornicom, zaključno s Karate 1 Ligom za mlade, koja se od 2. do 4. srpnja održavala u Sportskoj dvorani Žatika.

Tjedan promoviranja karatea u mlađim uzrastima započeo je 28.06. WKF trening kampom za mlade, nakon čega je slijedio WKF U12 & U21 Cup, a Karate 1 Liga za mlade – najiščekivaniji događaj za mlade u sezoni – samo je šlag na torti ove karate bajke.

Sveukupno je u Poreču i Istarskoj županiji boravilo oko 2200 mladih karataša i njihovih trenera iz čak 53 države i četiri svjetska kontinenta. Od toga se gotovo njih 1600 kroz tri dana natjecalo u Karate 1 Ligi za mlade, drugom ovakvom događaju u sezoni, nakon domaćina Limassola (Cipar), a još dva će se održati do kraja ljeta, jedan u Istanbulu, jedan u Veneciji.

Glavni dio Svjetskog kupa za mlade bilo je natjecanje uzrasta do 21 godine, a svi natjecatelji, uključujući domaće predstavnike, pokazali su izvanredne nastupe dostojne budućih svjetskih seniorskih zvijezda. Čak pet medalja završilo je na vratu hrvatskih karateka –dva zlata, dva srebra i jedna bronca.

U kategoriji do 68 kg, Lea Vukoja ponovno je potvrdila odličnu formu te se bez poteškoća okitila zlatom nakon što je prije točno mjesec dana osvojila timsku brončanu medalju na Europskom seniorskom prvenstvu. Zanimljivo je kako joj niti jedna od protivnica nije zadala niti boda (4:0, 4:0, 2:0), a Lea je zlato osvojila bez finalne borbe, budući da je protivnica Saelid iz Norveške morala odustati zbog ozljede.

Jedinu medalju od muških reprezentativaca, i to zlatnu, osvojio je Aleksandar Kalabić u kategoriji iznad 84 kg. Njegov put do zlata nije tekao glatko, s dvije pobjede i dvije sudačke odluke stigao je do finala da bi tamo ‘eksplodirao’ protiv Ukrajinca Chernova te se s velikih 5:0 popeo na najviše postolje.

Nositeljica brončane medalje s posljednjeg U21 Europskog prvenstva u Budimpešti 2020., Laura Fucik u kategoriji do 61 kilograma osvojila je srebrnu medalju, a rame uz rame na postolju za treće mjesto u istoj kategoriji stala je njena kolegica Petra Nuić. Posljednju medalju na Svjetskom kupu osvojila je Sadea Bećirović u kategoriji iznad 68 kg, a jedini poraz u turniru zabilježila je u finalu protiv protivnice iz BIH.

Najmasovnije natjecanje za mlade, Karate 1-Youth Liga, započela je 2. srpnja s nastupom najmlađih kategorija. Tijekom tri dana karataši između 12 do 17 godina pokazali su svoje sposobnosti i napredak u karateu.

Među žestokom konkurencijom hrvatski reprezentativci postigli su odlične rezultate te osvojili četiri odličja.

U uzrastu do 14 godina Bartol Kadić osvojio je srebrnu medalju u kategoriji iznad 55 kg, a Korina Klarić broncu u kategoriji iznad 47 kg. Jedinu medalju u Katama za Hrvatsku osvojio je kadet Dino Huić i to najsjajniju, a blizu odličja bio je i Mark Files zauzevši peto mjesto u istoj kategoriji.

Posljednjeg dana natjecanja nastupili su juniori, a jedino odličje, ono najsjajnije, osvojila je Nikolina Golomboš u kategoriji iznad 59 kg.

I ostali hrvatski juniori imali su nastupe za svaku pohvalu, posebice Tia Škrljać te Luka Tomljanović, koji na kraju zauzimaju peta mjesta. Dino Šimunec zaustavljen je u četvrtfinalu.

Bitno je spomenuti kako je nekim hrvatskim reprezentativcima ovo bio prvi veliki međunarodni nastup na kojem su skupili vrijedna iskustva i polog za daljnji napredak u njihovim karijerama. Dobar dio njih okreće se pripremama za Europsko kadetsko, juniorsko i U21 prvenstvo u Finskoj, a nastavak Svjetske lige za mlade i nove nastupe gledat ćemo od 17. do 19. rujna u Istanbulu.

Odgovori

Back to top button