Judo

Ana Viktorija Puljiz i Robert Klačar nakon nastupa na seniorskom EP-u: To je za nas veliki korak

Lisabon je domaćin Europskog seniorskog prvenstva u judu, a među 362 natjecatelja je i 11 hrvatskih boraca. Oni će se od 16. do 18. travnja boriti za europske medalje, a tu priliku ove godine neće imati Barbara Matić, piše na službenoj stranici HJS-a.

Veliki broj otkazanih natjecanja te svako putovanje kao pravi psihološki izazov glavni su razlozi da će na Europskom prvenstvu u Portugalu nastupiti dosta široka reprezentacija Hrvatske, kako bi osjetili ritam pravog natjecanja.

Iako je broj natjecatelja trebao biti 12, tri dana uoči prvenstva zbog dva pozitivna COVID-19 testa, otpala je Barbara Matić, kao prvo hrvatsko ime.

– Žao mi je. Osjećala sam se odlično, pokazale su to i medalje na World Touru. Sad mi je glavno što brže se oporaviti i nastaviti pripreme za Tokio – kazala je Barbara, koja je odmah istaknula kako će biti glavna navijačica ispred TV ekrana za cijelu reprezentaciju.

Razgovor sa sjajnim hrvatskim judašicama Barbarom Matić i Karlom Prodan možete pogledati u videu na našem Facebooku ili Instagramu.

Hrvatski judo savez već danas razmišlja o budućnosti, a pravi pokazatelj za to su nastupi Ane Viktorije Puljiz (do 52 kg) i Roberta Klačara (do 66 kg) prvog dana EP-a u Lisabonu.

Puljiz je u svim dobnim skupinama pokazala iznimnu kvalitetu, tako da i u seniorskoj konkurenciji očekuje puno, prvenstveno sama od sebe. Na prvom Europskom seniorskom prvenstvu ipak nije išlo. Ždrijeb je za protivnicu donio iskusniju Mađaricu Pupp, osvajačicu bronci na ovogodišnjim Grand Slamovima, koja je ipponom sigurno prošla dalje.

– Osjećala sam se dobro, ali jednostavno nisam dobro odradila i propustila sam priliku. Znam da sam mogla puno više pokazati – uz dosta samokritike javila se 19-godišnja Solinjanka iz Portugala. Međutim, Puljiz je na dobrom putu da i u seniorskom judu pokaže kako je potencijal za najveće dosege.

Prvu pobjedu na top razini seniorske konkurencije upisao je Klačar. Mladi Puljanin je u iznimno izjednačenoj borbi 1. kola protiv iskusnog Irca Burnsa došao do «golden scorea», a zatim u sedmoj minuti borbe došao do pobjedničkog wazarija.

Ovo mi je prvi veliki turnir u najjačoj konkurenciji i drago mi je da sam potvrdio sam sebi da se mogu nositi s najboljim seniorima na svijetu. Treba tu još malo i poraza i pobjeda da se razvije to iskustvo i osjećaj za raditi s najboljima u kategoriji i onda će to biti odlično – sumirao je dojmove Klačar, koji je nakon uvodne pobjede išao na jednog od nositelja prvenstva, Talijana Lombardija te izgubio ipponom.

– Nisam osjetio nikakvu nadmoć s njegove strane i osjetio sam da se mogu nositi s njim. U parteru sam se odmah trebao početi braniti. Zakasnio sam jedan tren i Lombardi je već zavukao ruku da me preokrene pa je završilo ipponom – prepričao je Klačar koji je završio s pogledom u budućnost:

– Idemo dalje, nemamo što tugovati i ostati u mjestu, već izvući lekciju i iskoristiti pogreške za buduća natjecanja. Pobjeda i poraz na ovako velikom natjecanju nije tako loš ishod te je dobar poticaj za dalje.

U subotu, od judašica nastupaju Iva Oberan (do 63 kg) te Lara Cvjetko (do 70 kg), dok u muškoj konkurenciji Hrvatsku predstavlja Dominik Družeta (do 81 kg). Kvalifikacije počinju u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, a finalni blok je u 17 sati, s prijenosom svih borbi uživo na live.ijf.org.

Odgovori

Back to top button