Hrvanje

Stipe Damjanović: Ta slika Petrinje podsjetila me na razrušeni Vukovar

Premda je ratovao u Domovinskom ratu, a u sportskoj karijeri hrvao se s najjačim borcima svijeta, dvostruki hrvački olimpijac Stipe Damjanović (51) nikad se nije osjećao nemoćnije nego onaj dan kada je Banovinu pogodio razorni potres, piše Večernji list

A ta užasavajuća sila zatekla ga je u njegovu sisačkom stanu.

– Ja sam borac, no usred ovog potresa osjećao sam se posve bespomoćno. To je najgori mogući osjećaj. Jedno je kada se možeš braniti, a kod potresa možeš samo čekati da prođe. Sve što sam mogao učiniti jest zgrabiti djecu i zavući se pod štok u našem stanu na petom katu. Kad je prestalo tresti, istrčali smo svi van iz porazbijanog stana i zgrade koja jest čvrsta, ali trenutačno nije za stanovanje. Ovo je apokalipsa – kazao je Stipe Damjanović. 

S obzirom na zakrčenost prometnica, nije bio u prilici isti dan skoknuti do rodne Petrinje da vidi što se dogodilo s njegovim gradom.

Kada je prvi put vidio snimke Petrinje iz zraka, šokirao se na kvadrat. 

– Taj uži centar grada je sada neprepoznatljiv. Gotovo sve je spravljeno sa zemljom. Ta slika Petrinje podsjetila me na razrušeni Vukovar. Svih ovih godina sve je propadalo, kada bi tu došao, imao si osjećaj kao da dolaziš u Rumunjsku 1988., u neku zonu sumraka, a sada je dokrajčeno. Pa ljudi su se odavde iseljavali i prije potresa, a sada će pogotovo – istaknuo je Stipe Damjanović.

Podsjetilo ga je sve ovo zlo i na ratnu Petrinju. 

– Točno znam kako se sada osjeća moja starija kćer jer je ostala bez svog doma. Ja sam imao 20 godina kada sam istjeran iz svoje kuće, s time što sam ja ovaj put ipak uspio ponovo ući u stan i uzeti laptop i radnu uniformu. Baš kao ovaj utorak, i taj dan Petrinja je bila bez struje i vode. Petrinja je pala 16. rujna 1991. i ja sam tada krenuo po mraku za Zagreb, a po mraku sam za Zagreb krenuo i na dan potresa. I sve što sam imao i tada i sada nakon potresa bilo je na stražnjem sjedalu moga automobila – rekao je Stipe Damjanović u razgovoru za Večernji list.

Petrinja je pala 16. rujna 1991. i ja sam tada krenuo po mraku za Zagreb, a po mraku sam za Zagreb krenuo i na dan potresa. I sve što sam imao i tada i sada nakon potresa bilo je na stražnjem sjedalu moga automobila – rekao je Stipe

Odgovori

Back to top button