Hrvanje

Česta sportska ozljeda – hrvačko uho?

Deformacija uha koja izgledom podsjeća na cvjetaču popularno zvana hrvačko uho trajno je oštećenje koje se dogodi kada vanjski dio uha pretrpi udarac ili uslijed trenja kod hrvačkih zahvata, te dođe do grušanja krvi ili nakupljanja neke druge vrste tekućine u predjelu ispod perihondrija koji odvaja hrskavicu od perihondrija s gornje strane te ju snabdijeva hranjivim tvarima.

Udarac uzrokuje odumiranje tkiva te rezultira u stvaranju vlaknastog tkiva u koži. Posljedica je da vanjsko uho postane trajno nateknuto i deformirano, te izgledom podsjeća na cvjetaču.

Ovakvo stanje često se može vidjeti kod hrvača od pamtivijeka. Kipovi iz doba Rimskog i Grčkog Carstva prikazuju osobe s nečim što podsjeća na deformirano uho.

Danas osim kod hrvača ovakvo stanje uha možemo učestalo vidjeti i kod MMA i BJJ praktikanata.

Kako spriječiti?

Samo je jedan način, zaštititi uši s kvalitetnim štitnicima za uši. Naša preporuka su profesionalni štitnici za uši – Quad IV™ sistem.

Dizajnirani su u SAD-u gdje se u preporučeni kao rekvizit u hrvačkim školama.

Sprječavaju ozljede ušiju prilikom čvršćih zahvata u hrvanju, grapplingu, MMA-u… te su samim time nezaobilazni dio obavezne zaštitne opreme u tim i sličnim vještinama i sportovima.

Imaju mogućnost podešavanja tako da odgovaraju svima a kvalitetan dizajn omogućava cirkulaciju zraka i zvuka.

Gdje kupiti?

Kvalitetne štitnike za uši možete kupiti u trgovini PRIDE, Maksimirska 103, Zagreb ili u web shopu na ovom LINKU, a ostalo iz asortimana zaštitne opreme pogledajte OVDJE.

Odgovori

Back to top button