Boks

Filip Hrgović ostao bez Olimpijskih igara, i Toni Filipi daleko od Tokija

Europske boksačke kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju koje su u ožujku prošle godine počele u Londonu, pa su prekinute zbog pandemije koronavirusa, trebale bi se u lipnju nastaviti. No Boksačka komisija koja djeluje pri Međunarodnom olimpijskom odboru otkazala je turnir na kojem su trebali nastupiti borci i borkinje iz čitavog svijeta koji svoju olimpijsku vizu nisu izborile na kontinentalnim turnirima.

Uvedena su i nova pravila prema kojima će se birati natjecatelji. Još se trebaju završiti europski i afrički turnir te će ostati 53 slobodna mjesta. Ona bi se trebala popuniti prema mjestima na ljestvici koja će biti složena po bodovima s posljednja dva Svjetska i kontinentalna prvenstva, te olimpijskih kvalifikacija. Taj završni turnir je otkazan jer bi 23. srpnja trebale početi Olimpijske igre.

Filip Hrgović je imao želju nastupiti u Tokiju, ali neće dobiti priliku. Najboljem hrvatskom boksaču i brončanom olimpijcu iz Rija 2016. obećano je mjesto na zadnjem turniru, ne uspije li Marko Milun osigurati svoje mjesto u europskim kvalifikacijama. Filip već pet godina ne nastupa na amaterskim natjecanjima, pa neće imati bodova za tu ljestvicu, pa tako ne može otići na Igre.

I Toni Filipi bi mogao ostati bez olimpijske vize, jer je u europskim kvalifikacijama ispao u prvom kolu. Zbog ranog ispadanja sa Svjetskog prvenstva 2019. nema dovoljno bodova za ulazak putem već spomenute ljestvice. No nada još tinja, jer bi mogao uskočiti kao nečija zamjena, a i Boksačka komisija bi nekom novom odlukom mogla probuditi nadu da ipak vidi Tokio.

Priliku u europskim kvalifikacijama još traže Luka Plantić, koji je prošao prvo kolo, te Marko Milun, Marija Malenica i Nikolina Čačić, kojima trebaju još dvije pobjede kao bi izborili Olimpijske igre. U prvom dijelu europskih kvalifikacija u Londonu svoju priliku za mogući put u Tokio već su propustili Ivana Habazin, Mladen Sobjeslavski i Marko Zeljko.

Odgovori

Back to top button