Taekwondo

Žetva medalja taekwondoaša Marjana na jakom turniru u Sofiji

Taekwondoaši Marjana osvojili su 15 medalja i izborili devet viza za Europska prvenstva, dvije u kadetskom uzrastu i sedam u mlađim seniorima, na Multi European Games – G1 turniru održanom u Sofiji. To je bilo posljednje veće natjecanje uoči Olimpijskih igara u Tokiju.

Jedan od najjačih svjetskih turnira u ovoj godini održan je glavnom gradu Bugarske koja je u ovo pandemijsko vrijeme preuzela odgovornost za sve veće evente u prvoj polovini godine. Nakon G1 turnira, prvog nakon lockdowna, Europskog prvenstva i europskih olimpijskih kvalifikacija Bugari su se primili i organizacije kvalifikacijskog natjecanja za plasmane na EP za kadete i mlađe seniore te jakog seniorskog turnira kao posljednja provjera brojnim olimpijcima pred polazak za Tokyo.

Brojna delegacija taekwondo kluba Marjan krenula je put Sofije s jasnim ciljem, ostvariti što više medalja, a samim time i normi za prvenstva Starog kontinenta, ali i provjeriti stanje forme olimpijaca. Upravo je ovaj posljednji dio razlog za veliko zadovoljstvo onim što su prikazali Ivan Šapina i Toni Kanaet.

Šapina je u teškoj kategoriji nakon pobjede protiv domaćina Zlateva pobijedio svjetski i olimpijski broj 1, Rusa Vladislava Larina rezultatom 7:6. U tijesnoj borbi član splitskog Marjana pokazao je da je forma u uzlaznoj putanji, a za samopouzdanje pred put u Tokyo će itekako značiti slavlje protiv aktualnog prvaka svijeta i osmerostrukog osvajača svjetskih i europskih medalja.

Ivan Šapina je nastup završio s brončanom medaljom, a u istoj kategoriji je još jednom bio odličan i drugi Marjanov teškaš Paško Božić koji itekako napreduje s obzirom na to da ima tek 19 godina. Nakon skalpa protiv svjetskog viceprvaka Sansoresa u Španjolskoj na G1 turniru ovog puta je sa 16:9 pobijedio Španjolca, brončanog s nedavno završenog prvenstva Europe.

Drugi splitski olimpijac Toni Kanaet osvojio je brončano odličje u kategoriji do 80 kilograma, a na putu prema medalji Kanaet je slavio protiv Seifa Eisse, izvrsnog Egipćanina koji će također put Tokya i nada se olimpijskom odličju. Pored odličja olimpijaca seniori Marjana upisali su još četiri odličja, zlato Lovre Brečića do 63 kilograma koji je upisao četiri pobjede te bronce Lene Stojković -46 kg, Brune Duvančić -49 kg i Klare Kovač -57 kg.

Upravo su se zadnje tri djevojke osvojenim medaljama izravno plasirale na Europsko prvenstvo za mlađe seniore.
Prije seniora svoje borbe su odradili kadeti i kadetkinje kao i juniori i juniorke kluba. Komplet medalja u kadetkinjama +59 kilograma osvojile su tri cure iz Marjana, Petra Mršić zlato, Magdalena Matić srebro i Mariela Parčina broncu čime su put na prvenstvo Europe ostvarile prve dvije, Mršić i Matić.

U juniorskom uzrastu Marjan je stigao do šest odličja, a plasmani s juniorskih multi europskih igara bili su dodatne kvote za mlađe seniorsko prvenstvo Europe, baš kao i kasnije seniorske medalje. Ivana Duvančić je zlatna, Nika Karabatić srebrna, a Bruna Duvančić, Petra Šavija, Mila Mastelić i Ante Kovač brončani. Vizu za europsko do 21 godine ostvarilo je pet od šest juniora zato što je Nika Karabatić još premlada i tek je prešla iz kadeta u juniore, a plasmani vrijede od 16 do 21 godine živote.

S obzirom na ostvarene norme i devet novih reprezentativaca Hrvatske plasiranih preko Multi Gamesa u splitskom Marjanu mogu biti itekako zadovoljni.

Osvajači odličja splitskog Marjana:

SENIORI:
LOVRE BREČIĆ -ZLATO
TONI KANAET – BRONCA
IVAN ŠAPINA – BRONCA
LENA STOJKOVIĆ – BRONCA
BRUNA DUVANČIĆ – BRONCA
KLARA KOVAČ – BRONCA

JUNIORI:
IVANA DUVANČIĆ – ZLATO
NIKA KARABATIĆ – SREBRO
BRUNA DUVANČIĆ – BRONCA
PETRA ŠAVIJA – BRONCA
MILA MASTELIĆ – BRONCA
ANTE KOVAČ – BRONCA

KADETI:
PETRA MARŠIĆ – ZLATO
MAGDALENA MATIĆ – SREBRO
MARIELA PARČINA – BRONCA

Odgovori

Back to top button