MMA

Tata Miočić: I ja volim kada podcjenjuju Stipu

Stipe Miočić je četiri puta uspješno obranio naslov UFC-ova prvaka, što još nikome dosad nije uspjelo. Zato ga mnogi smatraju i najvećim UFC-ovim teškašem svih vremena. Američko-hrvatski borac u noći sa subote na nedjelju (glavni program počinje u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu) brani pojas prvaka protiv Francisa Ngannoua. I bez obzirao što je prvak i što je prije tri godine pobijedio istog izazivača, Stipe opet nije favorit na kladionicama.

– Ne, ne iznenađuje me to. To je priča mog života. Las Vegas me mrzi, no neka ostane tako. Ja volim kada mogu ušutkati ljude – kazao je Stipe Miočić.

Tako razmišlja i njegov otac Bojan koji već godinama živi u Linzu, ali je u svakotjednoj komunikaciji sa sinom.

– I ja volim kada ga podcjenjuju, a oni koji vjeruju u njega, mogu na tome zaraditi – kazao je Bojan Miočić u razgovoru za Večernji list.

Mnogi svoju uvjerenost u Ngannouovu pobjedu temelje na činjenici da je posljednje četiri borbe izborio nokautima u prvoj rundi i to za samo 162 sekunde.

– Kažu da je udario trenera, sa svom zaštitnom opremom, i odbacio ga dva metra. No, lako je pogoditi metu koja stoji, no to isto treba učiniti kada se meta vješto miče, lijevo-desno, naprijed-natrag. Uostalom, Cain Velasquez i Junior Dos Santos ušli su u borbu s Ngannouom puno vremena poslije svojih najboljih dana. A Blaydes i Rozenstruik nisu najviša klasa.

Nije Ngannoua lako nokautirati pa mislim da će borba opet otići na pet rundi. Po meni je to realnost. Stipe je maratonac i ako prođu dvije runde, on će biti u prednosti

Suprotno lasvegaškim “bookmakerima”, hrvatski treneri Zelg Galešić i Dražen Forgač uvjereni su u Miočićevu pobjedu i to prekidom. Zelg vjeruje da će to biti već u prvoj, a Dražen u drugoj rundi. Je li i Stipin otac takav optimist?

– Nije Ngannoua lako nokautirati pa mislim da će borba opet otići na pet rundi. Po meni je to realnost. Stipe je maratonac i ako prođu dvije runde, on će biti u prednosti. Protivnik je od njega znatno teži, a kada imate takvu masu, potrebno vam je i više kisika.

Zar ga kao oca ne plaši činjenica da mu se sin treba suočiti s “Predatorom” koji ruši sve pred sobom?

– Ne, nisam u strahu jer ne čini samo snaga prvaka, bez obzira na to što, kada Ngannou napada, to izgleda kao kada helikopter uključi propeler. Po meni je iznimno važno i koliko se pametno boriš. Osim toga, ponavljam, Ngannou je pomeo dvojicu potrošenih bivših prvaka i još dva borca koji nisu njegova klasa.

Koji od Stipina tri poraza (Struve, Dos Santos, Cormier) je kao otac najteže podnio?

– Onaj prvi, protiv Struvea, jer mu ponos nije dozvolio da nakon što je dobio udarac u oko zatraži medicinsku pauzu. I to je skupo platio protiv borca koji nije njegova razina.

Kao i obično, otac i sin čut će se na dan borbe.

– To je već postao običaj i to obično bude videopoziv s ljudima iz njegova tima u pozadini. Stipe me nazove, valjda da mi pokaže da se dobro osjeća, a ja mu obično kaže: “Pamet u glavu.”

Stipe sudjeluje u humanitarnoj akciji po kojoj 20 posto od prodaje suvenira s njegovim imenom ide u Crveni križ za potrebe pogođenih potresom u Zagrebu i na Banovini

Ako bi Stipe, ne daj Bože, izgubio, bi li to s obzirom na njegovu veteransku dob (38) bila posljednja borba u karijeri. Je li o razgovarao pričao s ocem?

– Koliko ja znam, to ne bi bio slučaj, jer u ugovoru ima obvezu da u tom slučaju ima pravo na uzvrat. Što protiv Cormiera nije imao i što je bila pogreška njegova tadašnjeg menadžera kojeg je potom promijenio.

Ako pak dobije, pitamo tatu Bojana, bi li se Stipe doista volio boriti s vodećim svjetskim boksačkim teškašima Joshuom ili Furyjem?

– Ja bih volio da se bori protiv jednog od njih dvojice, a najviše bih volio da se bore on i Hrgović i to u humanitarne svrhe. Da sve što zarade njih dvojica proslijede za obnovu Banovine. Stipe bi to napravio jer on i sada sudjeluje u humanitarnoj akciji po kojoj 20 posto od prodaje suvenira s njegovim imenom ide u Crveni križ za potrebe pogođenih potresom u Zagrebu i na Banovini – zaključio je Bojan Miočić u razgovoru za Večernji list.

Odgovori

Back to top button