MMA

Jiri Prochazka novi UFC-ov prvak! Čeh je prekidom u posljednjoj rundi pobijedio Glovera Teixeiru

Jiri Prochazka (29-3-1 ) je novi UFC-ov prvak poluteške kategorije. Češki borac je u fantastičnoj borbi na UFC 275 priredbi u Singapuru prekidom u posljednjoj rundi pobijedio Brazilca Glovera Teixeiru (33-8).

Prochazka je tako u svojoj trećoj borbi u najvećoj svjetskoj MMA promociji stigao do naslova. U prva dva je pobijedio nokautom, a u ovom posljednjem ‘submissionom’ (rear-naked choke).

Valentina Ševčenko je u sunaslovnoj borbi svladala Tailu Santos i po sedmi put obranila naslov u muha kategoriji.

Nakon što su izmijenili nekoliko udaraca i ‘kickova’ na početku meča, Glover je srušio Jirija i pokušao završiti borbu, ali Čeh se pokazao kao žilav borac.

Ponovno su vratili na noge, ali je Brazilac opet srušio protivnika. Iz gornje pozicije je nekoliko puta pogodio Prochazku. Izvukao se Jiri i na kraju čak i zaprijetio Gloveru koji je ostao na leđima.

U zadnjih deset sekundi Teixeira je primio nekoliko snažnih udaraca.

Druga runda je prošla u vatrometu udaraca. Raznovrsni udarci sijevali su s obje strane.

U drugoj polovici runde Glover je iskoristio Jirijevu nepažnju kada je pao na tlo i u završnici runde nekoliko puta laktovima pogodio Čeha i napravio mu posjekotinu iznad lijevog oka.

Nastavak je ponudio nova uzbuđenja u kojima je Prochazka tražio borbu na nogama, dok je Glover pokušao meč odvesti na tlo. Sjajno je Čeh pogađao protivnika i tražio nokaut.

Završetak runde ponovno je prošao u Gloverovoj dominaciji, ali kod obojice je već bio primjetan umor.

I četvrta runda je otvorena sjajnim udaračkim kombinacijama oba borca, a onda je Teixeira srušio Prochazku te pokušao završiti borbu prekidom.

Jiri se obranio i u posljednjoj minuti zauzeo gornju poziciju, no nije uspio ugroziti Glovera. Zadnja minuta ponudila je nekoliko preokreta, ali je izostala konkretnija završnica.

Na početku posljednje runde Glover je sjajno pogodio Jirija u glavu koji ostao na nogama. Nastavio je Teixeira pogađati Čeha, dvije minute prije kraja došao je u gornju poziciju, ali nije uspio završiti. Pola minute prije kraja meča Prochazka je uhvatio umornog Teixeiru i prisilio ga na predaju.

Valentina Ševčenko je trijumfom protiv Taile Santos stigla do devete pobjede u nizu

U sunaslovnoj borbi Valentina Ševčenko (23-3) je po sedmi put obranila naslov u muha kategoriji. Kirgistanska borkinja se trebala dobro namučiti kako bi stigla do novog trijumfa.

Valentina je u sjajnom i neizvjesnom meču podijeljenom odlukom sudaca pobijedila Brazilku Tailu Santos (19-2).

Početkom prve runde izmijenili su nekoliko udaraca, a onda je Valentina napala i uspjela srušiti Brazilku koja se dobro snašla.

Taila je uhvatila Kirgistanku i pokušavala provući ruku na vrat suparnice kako bi je ugušila. No Valentina se uspješno obranila, a čak je i nekoliko puta uspjela udariti protivnicu.

Polovicom druge runde borba je ponovno završila na tlu u kojoj je Brazilka uhvatila gornju poziciju, ali nije uspjela iskoristiti dominantan položaj.

Minutu i pol prije kraja runde sudac je borbu vratio na noge koja je vrlo brzo ponovno vraćena na tlo, a obje su borkinje još jednom pokazale kako se odlično snalaze u toj poziciji.

Prvi dio treće runde prošao je u borbi na nogama. Dvije minute prije kraja runde Taila i ponovno uspjela rušiti Valentinu i dominirala je do zvuka sirene. Kirgistanka je neuspješno udarcima pokušavala ugroziti suparnicu.

Početkom četvrte runde borkinje su se udarile glavama i u tom je sudaru deblji kraj izvukla Brazilka kojoj je se desno oko gotovo zatvorilo.

To je ometalo Tailu u nastavku runde, koja više nije bila toliko agresivna. Valentina je udarcima i ‘kickovima’ sjajno kontrolirala Brazilku.

Dvadesetak sekundi prije kraja runde Taila je još jednom srušila Valentinu. Početkom posljednje runde Valentina je nekoliko puta sjajno pogodila Tailu, koja je uzvratila rušenjem.

Obje borkinje ubrzo su ponovno ustale i izmijenile nekoliko udaraca. Dvije minute prije kraja Kirgistanka je srušila protivnicu i pokušavala udarcima iz gornje pozicije završiti borbu. Brazilka se dobro branila.

Rogerio Bontorin je zbog posljedica skidanja kilograma završio u bolnici, te je borba protiv Manela Kapea bila otkazana

Weili Zhang (22-3) je nokautom polovicom druge runde još jednom pobijedila Joannu Jedrzejczyk (16-5). Kineskinja je bila bolja i prije dvije godine u po mnogima najboljoj ženskoj MMA borbi svih vremena.

Weili je tako nakon dva poraza od Rose Namajunas napokon stigla do pobjede.

Prva minuta je protekla je u ispitivanju snaga, a onda je Kineskinja krenula u napad. Krenula je u rušenje Joanne, te je dovela do ograde.

Uspjela je dovesti borbu na tlo, ali se Poljakinja uspješno obranila. Ponovno su na trenutak ustale, ali je Weili i dalje dominirala, te iskoristila inicijativu.

Ponovno su završile na tlu, a Kineskinja je uzela gornju poziciju i udarcima laktovima pokušala doći do prekida. Joanna se uspješno obranila. Sjajna prva runda izmamila je veliki pljesak punog stadiona.

Na početku druge runde uslijedilo je nekoliko izmjena, a onda je Weili kružnim udarcem dočekala nespremnu Joannu i nokautirala suparnicu.

Jake Matthews je nokautom u drugoj rundi pobijedio Andrea Fialha, a Jack Della Maddalena je prekidom u prvoj rundi nadjačao Ramazana Emeeva.

Rezultati UFC 275 priredbe:

Jiri Prochazka def. Glover Teixeira – Submission (rear-naked choke), 5. runda (4:32)
Valentina Ševčenko def. Taila Santos – podijeljena odluka sudaca (48–47, 47–48, 49–46)
Zhang Weili def. Joanna Jędrzejczyk – KO, 2. runda 2:28.
Jake Matthews def. André Fialho – KO, 2. runda (2:24)
Jack Della Maddalena def. Ramazan Emeev – TKO, 1. runda (2:32)

Uvodne borbe:

Joshua Culibao def. Seung Woo Choi – podijeljena odluka sudaca (28–29, 29–28, 29–28)
Hayisaer Maheshate def. Steve Garcia – KO, 1. runda (1:14)
Brendan Allen def. Jacob Malkoun – jednoglasna odluka sudaca (29–28, 29–28, 29–28)
Kang Kyung-ho def. Danaa Batgerel – jednoglasna odluka sudaca (29–28, 29–28, 29–28) 3
Silvana Gómez Juárez def. Liang Na – KO, 1. runda (1:22)
Joselyne Edwards def. Ramona Pascual – jednoglasna odluka sudaca (30–27, 29–28, 29–28).

Odgovori

Back to top button