MMA

Igor Pokrajac objasnio što će biti Miočićeve, a što Jonesove prednosti u međusobnom okršaju

Predsjednik UFC-a Dana White je video porukom potvrdio kako će se u studenom Jon Jones braniti pojas prvaka teške kategorije protiv Stipe Miočića.

– Za naslov teškaškog prvaka UFC-a borit će se Jon Jones, najveći MMA borac svih vremena, i Stipe Miočić, bivši prvak i najveći teškaš svih vremena. A oni će se sučeliti 11. studenoga u Madison Square Gardenu. To je borba koju je želio Jones, borba koju je priželjkivao Stipe i bit će to za obojicu borba za ostavštinu – kazao je Dana White.

Kao i mnogi MMA fanovi, zakazivanju ove borbe obradovao se i Igor Pokrajac, hrvatski borac s najviše borbi u UFC-ovu kavezu, koji je u razgovoru za Večernji list izjavio:

– Napokon. Gotova je i ta trakavica. A na toj borbi Stipe može najviše zahvaliti upravo Jonu Jonesu koji ga je hvalio i prizivao tu borbu. Jones želi pobijediti najvećeg teškaša svih vremena i još jednom se potvrditi kao najveći borac svih vremena. Uspije li ga Stipe pobijediti, on će ponijeti naslov najvećeg svih vremena.

Kada uđe u kavez Jonesu, Miočić će od svoje posljednje borbe “biti udaljen” više od 900 dana. Koliko će mu to biti otežavajuća okolnost?

– Nekomu odgovaraju veće stanke, a nekomu stalne borbe da bi ostao u ritmu. Ni Jonesa nije bilo dugo pa je razbio Ganea, a prije te borbe svi su govorili da mu neće biti lako.

Pokrajac je analizirao što će u toj borbi biti Jonesove, a što Stipine prednosti?

– Jones je borac koji se može prilagoditi svakom suparniku, nižem, višem, lakšem, težem… Jones je raznovrstan borac, tijekom borbe koristi inovativne udarce. Opasan je i njegov udarac koljenom i laktom – rekao je Igor Pokrajac i dodao:

– Obojica su dobri hrvači i ta će hrvačka pozicija biti jako važna. Stipe je bolji boksač i zato bi se trebao držati poluodstojanja i stalno pritiskati Jonesa, koji je obično taj koji pritišće suparnika.

Jako je bitno koliko se Stipe fizički održavao. Je li se već bio oprostio s karijerom pa se zapustio ili je vjerovao da će se ta borba kad-tad dogoditi pa se brinuo za svoje tijelo.

– Kada se fizički održavate, onda radite na statici tijela, snazi trupa, agilnosti, eksplozivnosti, dakle na motorici. Obično se radi na stvarima za koje nemate vremena u pripremnom kampu – pojasnio je Igor Pokrajac za Večernji list.

A Daniel Cormier, čovjek koji se borio s obojicom, borbu vidi ovako:

– Premda ima jako dobar tajming i dobro zauzima poziciju, Jones u posljednjim borbama nije bio dobar kao obično, no u ovoj će morati biti posebice dobar ako je Stipe održao brzinu. Stipe mi je najavio da će raditi na kilaži, za što nisam siguran da mu je potrebno. Njemu je najvažnije da bude brz. Ishod ove borbe moći ćemo naslutiti vrlo rano, kada vidimo je li to onaj stari Stipe ili usporena verzija bivšeg šampiona.

S obzirom na to da se posljednji put borio u ožujku 2021., kada je izgubio teškaški naslov od Francisa Ngannoua, mnogi se pitaju u kakvom je stanju zapravo Miočić. O tome je nešto kazao bivši UFC-ov borac Brandan Schaub koji je s Miočićem nedavno imao priliku večerati:

– Stipe je masivan, izgleda mi kao da ima između 114 i 118 kilograma. Izgleda jako dobro i čini mi se da je fokusiran. Zapravo, rekao bih da dugo nije tako dobro fizički izgledao jer se, očito je, brine o svome tijelu. Uz svoju brzinu kretanja i boks, bit će Jonesu vrlo težak zalogaj.

Da će to biti teška borba za prvaka Jonesa uvjeren je i bivši prvak Francis Ngannou, koji se s Miočićem dvaput borio.

– Bit će to veliki izazov za Jonesa. Stipe nikad nije bio dovoljno priznat, a on je za mene u UFC-u i dalje teškaš kojeg je najteže pobijediti.

Suprotno tim mišljenjima, kladioničari su Jonesa postavili za velikog favorita, jedan poklonik MMA borbi napisao je da će to biti najlošija borba za naslov u posljednjih pet godina te da američki Hrvat ima nula posto izgleda.

Među zanimljivijim komentarima su i ovi:

“Sa samo 35 UFC-ovih priredbi i s 41 godinom, Stipe se vraća u kavez protiv najvećeg svih vremena. Što mu je to trebalo?”

“RIP Miočić. Kako je velik borac bio, a sad će ga Jones smlaviti.”

“Prije nekoliko godina to je mogla biti najveća MMA borba svih vremena.”

“Bit će to Stipin posljednji ples, a ja se nadam da će prirediti povijesno iznenađenje kao svojedobno Randy Couture.”

“Suludo je koliko ne poštuju Miočića. Jest da ima 41 godinu, ali to za teškaša nisu tako visoke godine.

“Ne znam što bi bio veći šamar MMA fanovima od borbe između najvećeg svih vremena Jonesa i djedice Miočića.”

Kad Stipe sve te komentare pročita, ili mu ih barem netko prepriča, zacijelo će dobiti novu količinu motivacije da se pripremi što bolje i da se bori protiv svih prognoza.

A kad god je bio autsajder, kad god se borio protiv prognoza, gotovo je uvijek dobro prolazio.

Odgovori

Back to top button