Karate

Nikolina Golomboš europska prvakinja, Sven Strahija doprvak, a Ema Sgardelli i Sara Tomić treće

Posljednji dan Europskog prvenstva u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore u Tbilisiju bio je rezerviran za mečeve za odličja, piše na slbenoj stranici HKS-a.

Hrvatski karataši izborili su dva finala i osam mečeva za broncu, a uspješni su bili u njih četiri. Osvojeno je mlađeseniorsko zlato, juniorsko srebro te mlađeseniorska i juniorska bronca.

Najuspješnija je bila Nikolina Golomboš koja je osvojila naslov prvakinje Europe u kategoriji mlađih seniorki iznad 68 kg.

U finalnom meču pobijedila je Turkinju Zeynu Gaballa s 9:4 i zasluženo osvojila zlatnu medalju. Ova medalja prva joj je europska zlatna, a u svojoj kolekciji Nikolina ima i europsko juniorsko srebro iz Praga prije dvije godine.

Sven Strahija je juniorski doprvak Europe u kategoriji do 76 kg. U finalnom meču uspješniji je bio Talijan Gennaro Ingenito s 4:0. Ovo mu je ukupno druga europska medalja, a prva srebrna.

Brončanim odličjem okitila se mlađa seniorka Ema Sgardelli. Ema je u finalnom meču kategorije do 50 kg uvjerljivo pobijedila Španjolku Mareiju Vizuete Olivenzu s 5:1. To je ujedno treće europsko prvenstvu s kojeg se hrvatska borkinja vraća s medaljom.

I Sara Tomić je osvojila broncu u konkurenciji juniorki iznad 66 kg. U završenom meču pobijedila je natjecateljicu iz Bosne i Hercegovine Kaju Topić s uvjerljivih 5:0 i osigurala svoju četvrtu europsku medalju.

Na peto mjesto u pojedinačnim katama plasirao se mlađi senior Matija Relić. U dvoboju za brončano odličje njegova izvedba ocijenjena je s 40.90 poena, dok je protivnik Mađar Adam Bardos prikupio 41.80 poena.

Kadetkinja Laura Strahija plasirala se na peto mjesto u konkurenciji kadetkinja -61 kg. Turkinja Mesude Yalin bila je uspješnija u meču za broncu s 1:0.

U konkurenciji kadetkinja +66 kg petoplasirana je Marta Filipović. U meču za brončano odličje Martu je svladala francuska karatistica Eva Livet s 3:0.

Peti u konkurenciji kadeta -63 kg je Nikola Birač kojeg je u meču za medalju svladao reprezentativac Luksemburga Filip Todorović s 1:0. U meču za brončano odličje u kategoriji juniorke -53 kg, Anu Lujić pobijedila je Francuskinja Sylia Abdesselem s 8:2.

Peto mjesto zauzeo je i kadetsko-juniorski kata tim u sastavu Dino Huić, Mark Fileš, Ivan Kukić i Ivan Žeinski.

Hrvatski reprezentativci su u susretu za brončano odličje izveli Gankaku i osvojili 39.90 poena.

Tim Turske izveo je Unsu kojim je prikupio 42.50 poena i nažalost bio uspješniji od naše reprezentacije.

S ukupno osvojene četiri medalje (zlato. srebro i dvije bronce) Hrvatska je na 12. mjestu po uspješnosti na Europskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 u Tbilisiju.

Prvo mjesto pripalo je reprezentaciji Francuske s 14 osvojenih medalja ispred Italije i BiH. Hrvatsku je u Gruziji predstavljalo 42 natjecatelja.

Rezultati:

 1. mjesto – Nikolina Golomboš – U21 +68 kg
 2. mjesto – Sven Strahija – juniori -76 kg
 3. mjesto – Ema Sgardelli – U21 -50 kg
 4. mjesto – Sara Tomić – juniorke +66 kg
 5. mjesto – Matija Relić – kata ind. U21
 6. mjesto – Laura Strahija – kadetkinje -61 kg
 7. mjesto – Marta Filipović – kadetkinje +61 kg
 8. mjesto – Nikola Birač – kadeti -63 kg
 9. mjesto – Ana Lujić – juniorke -53 kg
 10. mjesto – Kadetsko-juniorski muški kata tim u sastavu Dino Huić, Mark Fileš, Ivan Kukić i Ivan Žeinski
 11. mjesto – Lovro Erak – kata ind. kadeti.

Odgovori

Back to top button