Karate

Hrvatima zlato i tri bronce, Turci najuspješniji na EP-u u Poreču

Hrvatski karataši su europski prvaci. Naša reprezentacija u sastavu Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Ivan Martinac, te Karlo Raguž, osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Poreču pobijedivši u finalu Crnu Goru s 3-0.

Uz zlatno odličje muške vrste u vitrinu hrvatske karate reprezentacije s EP-a odlazi još ženska ekipna bronca u borbama te pojedinačna bronca Enesa Garibovića u kategoriji do 75 kilograma. U para-karateu, brončano odličje osvojila je Danijela Topić.

Sjajan nastup ostvarila je hrvatska ženska reprezentacija u borbama pretposljednjeg dana EP u karateu u Poreču. U dvoboju za ekipnu brončanu medalju svladale su favoriziranu Francusku s 2-1. Iskusna Ana Lenard, kojoj je to ukupno deveta medalja (tri pojedinačno, šest ekipno) i tri djevojke od 18, 19 i 21 godinu oduševile su protiv Francuskinja i potpuno zasluženo stigle do odličja.

Izvrstan je bio i Enes Garibović (-75) koji je u susretu za brončano odličje pobijedio dvostrukog europskog prvaka Nizozemca Timothya Petersena s 3-1 i time nastavio sjajan tjedan u Poreču. Upravo su Garibovićevi bodovi u odlučujućim susretima protiv Ukrajine i Francuske u ekipnom natjecanju hrvatsku mušku reprezentaciju u borbama pogurali prema finalu.

Na 56. Europskom seniorskom prvenstvu u karateu i para-karateu koje se održavalo u sportskoj dvorani Žatika u Poreču sudjelovalo je 646 karataša iz 47 država

U para-karateu Danijela Topić je osvojila brončano odličje u katama karatista s intelektualnim poteškoćama. U istoj disciplini Roko Boduljak i Toma Matijević bili su peti, a Miroslav Rakić nije se plasirao u finale.

U pojedinačnim susretima za broncu nisu uspjeli Ivan Kvesić (-84 kg) koji je izgubio od ambicioznog Slovaka Adija Gjurika 3-1, a Boran Berak završio je peti u kategoriji do 67 kg budući da je u susretu za brončanu medalju uspješniji bio Austrijanac Stefan Pokorny 3-2.

Turska je najuspješnija nacionalna selekcija po broju osvojenih odličja na Europskom prvenstvu. Turci su u Poreču osvojili šest zlatnih, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Njemački predstavnici osvojili su dva zlata, a po jedna titula prvaka Europe pripala je Azerbajdžanu, Španjolskoj, Grčkoj, Ukrajini, Rusiji i Srbiji.

Prvenstvo se odvijalo bez gledatelja, u skladu s epidemiološkim mjerama, a pristup dvorani bio je ograničen samo na akreditirane osobe, kojih je bilo oko 1200. Zahvaljujući organizaciji EP, u Poreču je kroz ovaj tjedan u predsezoni ostvareno oko 11 tisuća noćenja.

Odgovori

Back to top button