Karate

Bivši svjetski prvak morao na rekonstrukciju lijevog ramena

Vrlo pehističnu natjecateljsku 2021. godinu najbolji hrvatski karataš Ivan Kvesić završio je na operacijskom stolu, piše Večernji list.

Nakon što je na tri velika natjecanja završio na petom mjestu (Prvenstvo Europe, Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo), Ivan je otišao na dogovorenu operaciju ramena koju je obavio ponajveći ekspert za problematiku ramena prof. dr. sc. Nikola Čičak.

– Sad me čekaju tri tjedna potpunog mirovanja dok je rame u ortozi – javio nam se Ivan nakon uspješno izvedenog zahvata i pojasnio:

– Lijevo rame me muči još od 2019. godine no kako je već tada bilo u jeku skupljanje bodova za plasman na Olimpijske igre ja nisam vidio prostora da odem na operaciju koja se pokazala jedinim rješenjem za moj problem. Doduše, mogao sam na operaciju nakon Olimpijskih igara, dakle već ljetos, no ja sam ipak htio pokušati osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u studenom u Dubaiju.

Štoviše, ortopedi su mu i savjetovali da ne ide na Svjetsko prvenstvo.

– Liječnik mi je rekao da on ne vidi smisao da ja radim treninge s takvim ramenom i to je jedan nego ponekad i dva pa i tri dnevno. A da ne govorimo o borbama. No, meni je Svjetsko prvenstvo puno značilo jer sam kao branitelj naslova htio osvojiti medalju i tako završiti ovu pehističnu godinu. Da sam osvojio olimpijsku medalju onda bih zacijelo mirne duše otišao odmah na operaciju no meni moj natjecateljski nerv nije dao mira pa sam se krenuo spremati kao da nemam lijevog ramena. Prilagođavao sam stil borbe, promijenio gard no medalju nisam uspio osvojiti ali sam i takav bio na korak do odličja.

Što je u tom njegovom hipermobilnom ramenu bilo sporno?

– Puknuo mi je obruč koji drži rameni zglob, a kako sam s tom ozljedom trenirao dvije godine izgubio sam i dio kosti s obje strane zgloba pa su mi morali ugraditi pločicu koja će rame držati stabilnim. Osim toga, od prsnog mišića su napravili ligament koji pričvršćuje to rame. Doktor mi je kazao da je to bila dosta loša situacija i a je orao raditi rekonstrukciju. Nakon te dosta složene operacije trebat će mi najmanje četiri mjeseca do povratka treninzima, a ako ne bude dobro morat ću na još jedan zahvat.

A to nije dobra vijest za hrvatsku reprezentaciju koju u svibnju očekuje Prvenstvo Europe.

– Ovog časa mi se ne čini realnim da nastupim no tko zna, nisam otpisao tu mogućnost.

Podrška u oporavku Ivanu će biti njegov brat Anđelo koji je u Dubaiju, po drugi put, postao treći teškaš svijeta. A Anđelo je sve ovo vrijeme bio i faktor Ivanove uspješnosti jer je s njim marljivo trenirao i sparirao ali ga i bodrio kada je trebalo. A njih dvojicu samo je spajanje teške i poluteške kategorije u jednu olimpijsku kategoriju spriječilo da nastupe zajedno u Tokiju.

A ondje je s Ivanom bio njegov klupski trener Danijel Vučić, karataški stručnjak koji njih dvojicu trenira od djetinjstva pa je tako s njima došao i u Zagreb. A ondje su aterirali u klubu koji se zove Hercegovina Zagreb i koji danas predstavlja najtrofejniji domaći klub.

No na treninzima Hercegovine s Ivanom i Anđelom ne radi samo Vučić već to čini i Boris Vujičić koju različitost pozdravlja i Ivan:

– S Danijelom smo od prvog dana i sve što smo postigli bio je dio njegove vizije. Kada smo došli u Zagrebu tu nas je dočekao Boris s kojim smo, u posljednje vrijeme, čak i više radili. Danijel i Boris su drugačiji tip trenera i ta je kombinacija super.

No, u klubu je još jedan nezaobilazan stručnjak a on se zove Stjepan Bešenić.

– Stjepan je diplomirani kineziolog i naš kondicijski trener. On je s nama ujutro i brine se za našu tjelesnu spremu.

Da, i ne zaboravimo sjajnog Ivana Martinca, člana zlatne postave europskih momčadskih prvaka iz Poreča ove godine. A to su samo neka imena iz proizvodnog pogona ovog neumornog i produktivnog kluba.

Ivan Kvesić. Foto. Laura Zorko

Odgovori

Back to top button