Judo

Zagreb je od petka domaćin 10. IJF Judo Grand Prixa

Najprestižnije judo natjecanje vraća se u Zagreb, nešto manje od godinu dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, IJF World Judo Tour nastavlja se baš u Hrvatskoj!

Zagreb će i ove godine, od 18. do 20. kolovoza, u zagrebačkoj Areni, na IJF Grand Prixu, ugostiti više od 550 vrhunskih judašica i judaša sa šest kontinenata i više od 88 država, a među njima je i dvostruka svjetska prvakinja Barbara MATIĆ.

Hrvatska reprezentacija ‘pokazat će zube’ u nikad jačem sastavu, s čak pet nositelja, naravno isključivo u duhu sporta i olimpizma na jubilarnom izdanju IJF Grand Prix-a u Hrvatskoj, piše na službenoj stranici HJS-a.

Prisjećamo se naravno i prvih ikada olimpijskih kvalifikacija u Hrvatskoj, tada za OI u Rio de Janeiru kada se prvi IJF Grand Prix 2013. godine održao u Rijeci.

S obzirom na to da turnir iziskuje niz logističkih rješenja najbolja solucija za nastavak projekta je Zagreb. Zagreb je uspješno bio domaćin IJF Grand Prix-a od 2014. godine osim u onoj mračnoj 2020. godini, kada su sva događanja bila otkazana radi Covid-19 pandemije.

Hrvatska publika u proteklih devet izdanja imala je priliku gledati olimpijske šampione, svjetske prvake, ali i one koji će to tek postati, baš poput dvostruke svjetske prvakinje 28-godišnje Splićanke Barbare Matić.

– Doma je uvijek najbolje, boriti se pred domaćom publikom uvijek je nešto neopisivo. Naša publika nikada nije razočarala i uvijek mi to daje dodatan motiv i vjetar u leđa. Prisjećam se naravno i svojeg prvog nastupa na GP-u u Rijeci 2013. godine kada sam ostala nadomak postolja, postojalo je razočaranje u tom trenutku, ali to me sve izgradilo u osobu i natjecateljicu koja sam danas. Već iduće godine u Zagrebu osvojila sam brončanu medalju, a 2016. prvu zlatnu medalju u Zagrebu, a dalje mislim da sve znate. Kako to obično biva, ne volim prognozirati rezultate, naravno uvijek se nadam čim sjajnijoj medalji, a nadam se da će mi naši vatreni navijači i navijačice pomoći u istom – kazala je Matić.

Najzvučnije ime kroz proteklih deset izdanja svakako je 34-godišnji Francuz Teddy RINER. Kada bi naslove svjetskog prvaka u judu simbolizirali, kao u NBA koju voli, prstenovima, Rineru ne bi bile dovoljne dvije ruke da pokaže svoje nagrade.

Riner je proglašen tri puta sportašem Francuske (2012, 2016, 2017) i to jednom u doba kada je njegov prijatelj Tony PARKER sa Spursima „žario i palio“ u NBA-u. Riner je na zagrebačkom turniru nastupio 2017. godine kada je opravdao očekivanja i osvojio zlatno odličje.

– Ovo je opet izvrsna prilika za Hrvatski judo savez poželjeti dobrodošlicu cijeloj judo obitelji u Zagreb i izraziti naše gostoprimstvo svim natjecateljima kao i sportski dužnosnicima te članovima međunarodnog izaslanstva. Borba za pozicije na IJF svjetskoj rang listi, godinu dana prije OI u Parizu 2024. vrlo su žestoke, ali svakom judašu daju pošteno priliku da ostvare svoj san da se natječu i osvoje olimpijsku medalju. Naša zahvalnost uvijek ide i predsjedniku IJF-a, g. Mariusu VIZERU, što nas motivira da uvijek postignemo bolje rezultate – zaključila je predsjednica Hrvatskog judo saveza dr. sc. Sanda ČORAK.

Hrvatska je već poznata kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a zahvaljujući kvalitetnom dugogodišnjem radu Hrvatskog judo saveza najpopularnija je i za vrhunska judo događanja.

Televizijska slika IJF Grand Prixa iz Zagreba od petka do nedjelje ide u 190 zemalja uživo sva tri dana natjecanja. Prava je ovo uvertira za prvo ikada Europsko seniorsko prvenstvo iduće godine u travnju, no prije toga očekuje nas još jedan spektakl.

Hrvatska je idući tjedan od 23. – 27. kolovoza domaćin i Svjetskog kadetskog (U18) prvenstva, Arena će ugostiti preko 530 natjecatelja iz 63 države. Naravno ovo sve ne bi bilo moguće bez organiziranog tima koji pazi i na najmanje detalje, a dugi niz godina vodi ga glavni tajnik HJS-a Hrvoje LINDI, koji ujedno i dopredsjednik Europske judo unije (EJU).

„Sva dosadašnja natjecanja, uključujući sada i 10 jubilarno izdanje Grand Prix-a plod je dugogodišnjeg rada, neprospavanih noći i planiranja cijelog našeg skromnog tima koji broji tek desetak ljudi. Kada pričamo o samoj provedbi natjecanja uključeno je oko 300-ak osoba, suci, vozači, logistika, volonteri…

– Iznimno smo ponosni na tri činjenice organizirajući ovakve evente. Prvo omogućili smo našim sportašicama i sportašima priliku da se bore pred domaćom publikom. Drugo judo nije samo sport, to je pokret za bolje društvo, mi smo prvo sportsko natjecanje u Hrvatskoj koje je izmjerilo ugljični otisak i to u 2021. godini za vrijeme GP-a Zagreb. Treće ali ništa manje važno, imamo velik ekonomski i turistički utjecaj u Hrvatskoj, recimo samo od ova dva događaja krajem kolovoza u Zagrebu mi ćemo ostvariti preko 10 000 noćenja u Gradu Zagrebu i to s ljudima koji dolaze sa šest različitih kontinenata. Ovom prilikom želim se zahvaliti cijelom timu na iznimnom doprinosu da se ova natjecanja održe, a našim reprezentacijama, seniorskoj i kadetskoj puno uspjeha – dodao je za kraj Lindi.

Matić će standardno nastupiti u svojoj kategoriji -70kg kao prva nositeljica i uz nju Lara CVJETKO kao druga nositeljica turnira. Zlatko KUMRIĆ sedmi je nositelj u kategoriji -100kg, Tina RADIĆ šesta nositeljica u kategoriji preko 78kg dok je Iva OBERAN osma nositeljica u kategoriji -63kg.

Odgovori

Back to top button