Judo

Karla Prodan osvojila broncu na Grand Slamu u Tel Avivu

Hrvatska judašica Karla Prodan (do 78 kg) osvojila je brončanu medalju na Grand Slamu, najvišem rangu natjecanja u IJF World Touru, održanom u Tel Avivu. Šesteročlana reprezentacija Hrvatske u Tel Aviv je stigla sa željom osvajanja novih, važnih bodova u utrci za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Među četiri jaka judaška imena s najviše bodova u torbi vraća se najmlađa Karla Prodan, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.

Koliko je 22-godišnjoj Splićanki značila pobjeda u borbi za broncu protiv Francuskinje Tcheumeo najbolje govori podatak da će ju 500 osvojenih bodova pogurnuti među top 20 judašica svijeta u kategoriji do 78 kilograma.

Svi uspjesi Francuskinje, koja je na pragu 31 godine života, samo dodaju na važnosti osvojene bronce. Prodan je na krasan ippon bacila srebrnu s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. i brončanu iz Londona 2012. godine. Tcheumeo je ujedno i svjetska prvakinja iz 2011. godine, a četiri puta je osvajala naslov europske prvakinje. Upravo u Tel Avivu je 2018. osvojila europsko srebro, ali u Shlomo Areni, na početku 2021. godine hrvatska judašica je rekla da su stigli ‘Neki novi klinci’.

– Iznimno zahtijevan tjedan u Izraelu. Uz vrhunsku organizaciju u teškim epidemiološkim uvjetima ipak se osjeti da to nije to po atmosferi i psihološkoj pripremi svih judaša. Baš zbog toga Karli još veća čestitka za treće mjesto, a cijeli dan je rasla iz borbe u borbu – rezimirao je trener Vladimir Preradović.

I zaista, Prodan je iz borbe u borbu izgledala sve bolje. Ruskinja Šmeleva, nositeljica na turniru, pala je na wazari. Francuskinja Posvite je jedina danas bila spretnija od Karle i s ipponom otišla sve do srebrne medalje. Nizozemku Steenhuis je Prodan natjerala na tri kazne i tako došla do već spomenute borbe za broncu.

– Stvarno sam zadovoljna, ovo je jedan od najbolje odrađenih turnira u seniorskoj karijeri. Mogla sam bolje protiv prve Francuskinje Posvite, ali sve su to lekcije za naučiti i biti bolja, a nakon priprema u Splitu slijedi nam Grand Slam u Taškentu – rekla je Karla Prodan nakon dodjele medalja.

Tri preostala hrvatska imena upisali su svako po jednu pobjedu i poraze u drugim nastupima. Barbara Matić (do 70 kg) bila je uspješna od Belgijke Taeymans, Dominik Družeta (do 81 kg) od Gruzijca Akhalkatsija, a Ivana Maranić (preko 78 kg) od Indijke Maan. Time su svi troje osvojili po 110 bodova u olimpijskim kvalifikacijama.

Sljedeći veliki turnir je Grand Slam u Taškentu (Uzbekistan) od 5. do 7. ožujka.

Odgovori

Back to top button