Judo

Iva Oberan osvojila zlatnu, a Lara Cvjetko brončanu medalju na turniru u Zagrebu

Hrvatska judašica Iva Oberan (do 63 kg) osvojila je zlato, a Lara Cvjetko (do 70 kg) broncu na Zagreb European Openu koji se održao u Domu sportova., piše na službenoj stranici HJS-a.

Mlada Dubrovčanka Iva Oberan (do 63 kg) je na otvaranju turnira nadoknadila wazari zaostatka protiv Španjolke Kopnyayeve, da bi ipponom prošla dalje, a zatim ipponom svladala Rumunjku Ivanescu. U četvrtfinalu je još jednim ipponom prošla Poljakinju Sokolowsku, da bi u polufinalu za protivnicu imala čvrstu Fazliu s Kosova.

Uvjerljivim ipponom Oberan je zaokružila sjajan nastup.

U finalu, protiv Nizozemke Van Lieshout, nadoknadila je wazari zaostatka, imala dobar gard i pokazala zašto je došla do finala. Nastavila je s kvalitetnim judom i pobjedničkim wazarijem osvojila zlatnu medalju!

– Iva je nevjerojatan radnik i trebao joj je jedan ovakav rezultat da osjeti da je moguće. Hvala svima na podršci, od Hrvatskog judo saveza, svih trenera, reprezentativaca. Ovo je velika stvar za naš klub, JK Župa Dubrovačka! – rekao je presretni Ivan Ico Oberan, otac i trener Ive Oberan.

Zlatna Iva je isijavala sreću nakon slušanja Lijepe naše s najvišeg mjesta postolja:

– Jako sam ponosna i sretna! Imala sam jaka imena u ždrijebu, pobijedila iznimno jaku Fazliu, od koje sam izgubila na Europskom kupu u Dubrovniku i vjerujem da će mi ova pobjeda značiti puno za daljnje nastupe.

Robert Klačar (do 66 kg), aktualni viceprvak Europe do 23 godine, u Zagreb je došao u dobrom raspoloženju i pun samopouzdanja te na tom valu došao do teške pobjede protiv Ukrajinka Shuhalieieva te nešto lakšeg slavlja protiv Mađara Szeredasa.

U četvrtfinalu je Talijan Piras nametnuo svoj ritam i lijepim ipponom poslao pulskog borca u repasaž. Tamo je bez borbe, zbog ozljede Talijana Valerianija, prošao u borbu za broncu, da bi u finalnom bloku protiv Nieto Chinarra ipak ostao bez energije i Španjolac zasluženo ipponom uzima brončanu medalju.

– Nedostajalo je pravovremene reakcije, ali je Robert i u Zagrebu pokazao da mu je mjesto u vrhu seniorskog juda. Šteta što nije osvojio medalju, ali u ovako zahtjevnim trenucima svaki plasman u finalni blok je velika stvar – rekao je izbornik muških reprezentacija Dean Ilić.

Zapažen nastup na domaćem tatamiju upisala je i Tena Šikić (do 57 kg), koja je ipponom pobijedila Talijanku Caggiano, a zatim u neizvjesnoj borbi izgubila wazarijem u «golden scoreu» od Španjolke Ubasart Mascaro. Isti put imala je i Katarina Krišto (do 63 kg), koja je ipponom prvo svladala Poljakinju Palku, a zatim wazarijem izgubila od Ukrajinke Antipine.

U prvim nastupima su izgubili Tihea Topolovec (do 57 kg), Ivana Mandarić (do 63 kg), Dora Bortas (do 63 kg), Dani Klačar (do 60 kg), Nikola Zorotović (do 60 kg), Marino Tomas (do 66 kg), Leon Đapić (do 66 kg), Roko Škomrlj (do 73 kg), Mislav Krček (do 73 kg), Stjepo Roko (do 73 kg).

Nakon zlata Ive Oberan medaljom se okitila i Lara Cvjetko (do 70 kg) koja je pokazala veliko srce i želju u borbi za broncu protiv Nizozemke De Voogd. Zagrepčanka se vrlo brzo našla u problemima, s dvije kazne, ali je naporno radila i kroz golden score dovela borbu do završne drame.

Uz veliku potporu reprezentacije s tribina, Lara je u devetoj minuti borbe lijepo bacila Nizozemku na ippon i proslavila broncu pokazavši mentalitet pobjednice.

– Naporna, ali velika pobjeda! Nakon što u četvrtfinalu nisam radila «svoj» judo, u repasažu sam bila bolja. U borbi za broncu su me brze dvije kazne sputale, pa sam morala imati sigurniji pristup, ali nisam odustajala i to mi je velika stvar. Hvala svima na potpori, sve to mi se pretočilo u dodatnu snagu na kraju i u moment da dođem do pobjedničkog bacanja – rekla je Cvjetko, koja je ušla dominantno u turnir uvjerljivo pobijedivši Šveđanku Nilsson.

U četvrtfinalu je «maratonska» borba protiv Talijanke Pedrotti otišla u osmu minutu kada je Talijanka ipponom prošla dalje, a Cvjetko poslala u repasaž. Tamo je za 20 sekundi ipponom pobijedila Nizozemku Visser i tako osigurala borbu za broncu.

Kvalitetne kvalifikacije odradio je i Marko Kumrić (do 100 kg). Nakon Portugalca Britesa, na ippon je bacio i Ukrajinca Hutsola te ušao u polufinale, gdje ga je čekao Kosovar Zekaj. Splićanin je krenuo odlično, kvalitetnim gardom kontrolirao borbu, ali zatim ušao u napad iz kojeg se našao u zahvatu protivnika i završio u borbi za broncu.

Protiv Lysenka je ponovno dobro krenuo, prvi napadima natjerao Poljaka na kaznu, ali to kao da je probudilo protivnika, koji je ipponom došao do slavlja i brončane medalja, a Kumrić završava natjecanje u Zagrebu na 5. mjestu.

Do četvrtfinala su došli i Petrunjela Pavić (do 78 kg), Helena Vuković (preko 78 kg) te Ivan Čović (preko 100 kg), ali nakon poraza u borbi za polufinale, upisali su i poraze u repasažu. Tin Straža i Ivan Jelača (oba u kategoriji do 90 kg) upisali su prve nedjeljne pobjede hrvatskih predstavnika, a nakon uspješnog početka nisu uspjeli nastaviti pobjednički te su u drugim izlascima na tatami završili svoje nastupe u Domu sportova.

Svoj nastup u Zagrebu su nakon prvih borbi završili Anđela Violić (do 70 kg), Dominik Rožić (do 81 kg), Oliver Makarović (do 81 kg), Josip Kokeza (do 100 kg), Karla Kulić (do 70 kg), Lara Kliba (do 70 kg), Damian Sokolović (do 81 kg), Tina Radić (preko 78 kg), Lovre Barišić (do 81 kg), Zrinka Miočić (preko 78 kg), Marko Džin (do 81 kg), Katarina Lucija Vuković (preko 78 kg), Domagoj Bratinčević (do 100 kg), Mario Hitzthaler (do 90 kg), Ivan Copić (do 90 kg), Josip Bulić (do 90 kg), Bruno Capan (do 81 kg).

Idući veliki turnir je Grand Slam Kazan (5. do 7. svibnja) na kojem će nastupiti Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg), Dominik Družeta (do 81 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Odgovori

Back to top button