Judo

Hrvatska s jedanaest natjecatelja nastupa na EP-u u Bugarskoj

Nakon odličnog Europskog kupa u Dubrovniku, najbolji judoke Starog kontinenta su u Sofiji, gdje će se tražiti ovogodišnji prvaci Europe, piše na službenoj stranici HJS-a.

Hrvatska na EP-u u glavnom gradu Bugarsku ima 11 natjecatelja:

– Po prvi puta smo imali 10 judašica koje su ostvarile pravo nastupa na Europskom prvenstvu, ali zbog ozljeda smo ostali na osam putnica. To je definitivno odličan pokazatelj da imamo široku bazu natjecateljica od kojih se očekuju veliki rezultati u naredne dvije do četiri godine. Otpale su Karla Prodan i Lara Cvjetko, koje su definitivno konkurentice za medalje. Ekipu predvode Barbara Matić i Ivana Maranić, pune iskustva i kvalitete, uz mlade judašice koje dolaze, željne dokazivanja i osvajanja velikih medalja – rekao je Vladimir Preradović, izbornik ženskih reprezentacija.

– Odradila sam kvalitetne pripreme u Mađarskoj i u Splitu, na kojima smo izvukli maksimum. Ozljeda koljena me malo usporila tijekom priprema tako da, iako se jako dobro osjećam, vjerojatno nisam na 100 posto. Zbog toga sam morala propustiti Grand Slam u Antaliji i pripreme nakon, ali sam se dobro odmorila i spremna dolazim u Bugarsku – najavila je svoj subotnji nastup aktualna svjetska prvakinja kategorije do 70 kilograma, Barbara Matić.

Splićanka dosad ima osvojene tri europske bronce u pojedinačnoj konkurenciji (2014., 2017. i 2019.), a u muškoj konkurenciji broncu je osvojio Dominik Družeta (2017.).

Europsko prvenstvo za Hrvatsku, u petak 29. travnja, otvaraju Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg).

– Ana Viktorija je juniorka, tako da je opuštena i bez očekivanja u Sofiji. Vjerujem da će pokazati svoj najbolji judo nakon što je odradila odlične pripreme i nema nikakvih ozljeda. Na pripremama je pokazala da može i s najboljim seniorkama koje je bacala i bila na njihovoj razini – rekao je trener Dragan Crnov, koji vodi Solinjanku Puljiz.

– Nažalost, ozljeda Dominika Družete izbacila ga je iz nastupa u Bugarskoj. Nakon dugačkog perioda ozljeda, oscilacija i napornog rada Robert Klačar je na razini da bude konkurentan. Braća Kumrić su povezala dva jako dobra trening kampa i uz pravi pristup vjerujem da možemo polučiti kvalitetan rezultat na prvenstvu Europe – kazao je Dean Ilić, izbornik muških reprezentacija.

U subotu, 30. travnja, osim Matić, na tatami Armeec Arene izlaze još Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg), dok u nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Video prijenos borbi sva tri dana, kao i rezultate te ždrijeb možete pronaći na live.ijf.org ili na internet stranicama Europske judo unije (www.eju.net). Kvalifikacije u petak i subotu počinju u 9:30 sati, a u nedjelju u 10 sati, dok su finalni blokovi sva tri dana u 16 sati.

Odgovori

Back to top button