Hrvanje

Zagreb će 2025. biti domaćin Svjetskog prvenstva u hrvanju

Iako naši hrvači u 2023. nisu osvojili medalju na Svjetskom prvenstvu (održanom u Beogradu), Hrvatski hrvački savez izborio je na svjetskoj sportskoj sceni veliku pobjedu.

Naime, nakon uspješno organizirano zagrebačkog Prvenstva Europe u travnju, Hrvatskoj je dodijeljeno i domaćinstvo Svjetskog prvenstva, koje će se održati u Zagrebu od 13. do 21. rujna 2025. godine, piše Večernji list.

Nakon dva svjetska prvenstva u rukometu (ženskog 2003. i muškog 2009.) i onog osječkog u gađanju letećih meta (2022.), u disciplini trap, ovo će biti tek treće svjetsko prvenstvo u olimpijskom sportu u samostalnoj Hrvatskoj.

Nešto o tome, u prigodi Velikog dana hrvatskog sporta, rekao je neki dan premijer Andrej Plenković, ističući kako je njegova Vlada spremna podržati organizaciju velikih sportskih natjecanja po sportovima, a detalje je prenio predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović koji je ovih dana primljen u Banskim dvorima.

– Dopredsjednika Hrvatskog hrvačkog saveza Ivana Ivančića i mene primio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji nas je dočekao s ministrom financija Markom Primorcem i ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac. Vlada je podržala našu kandidaturu s četiri milijuna eura, od čega ćemo dva milijuna dobiti u 2024., a preostala dva u 2025. godini. Od toga nam za kotizaciju prema Svjetskom hrvačkom savezu treba dva i pol milijuna eura dok nam onih milijun i pol ostaje za organizaciju. Dakle, suglasnost Vlade imamo, novac imamo osiguran i odluku UWW-a imamo i mi smo ti koji će biti domaćini sljedećeg Svjetskog prvenstva – rekao nam je Vladimir Bregović.

Tih milijun i pol eura zasigurno neće biti dovoljno da se organizira i provede tako veliko natjecanje, pa naš sugovornik ističe:

– Dakako da to neće biti dovoljno. Ukupan proračun organizacije Svjetskog prvenstva bit će osam milijuna eura i mi smo zadovoljni s 50-postotnim sufinanciranjem od države, a za ostatak ćemo se pobrinuti mi, iz drugih izvora financiranja. Osim toga, dobili smo i suglasnost Grada Zagreba koji je prihvatio naš elaborat u kojem stoji i trošak Arene Zagreb. Dakle, mi ćemo u rujnu 2025. ugostiti oko 1200 hrvača i hrvačica iz stotinjak zemalja. Na Svjetskom prvenstvu koje će trajati devet dana imat ćemo oko 2500 akreditiranih gostiju i predviđamo da će to Zagrebu donijeti oko deset tisuća noćenja, i to samo od akreditiranih osoba. No, bit će tu zacijelo i navijača iz zemalja u okruženju, ali i iz cijelog svijeta.

A pred domaćom publikom imat će hrvatski hrvači zadaću i rezultatski nadvisiti Beograd, odnosno svoj učinak na prethodnom SP-u, a on se sveo na samo jednu pobjedu.

No, tada će, u novom naletu biti Dominik Etlinger (koji se vratio nakon trogodišnje pauze zbog dopinga), Ivan Huklek i Antonio Kamenjašević će biti za godinu zreliji a možda priliku dobije i Filip Šačić, jedini hrvatski osvajač medalje na spomenutom zagrebačkom EP-u. A do tada bi mogla stasati i Veronika Vilk, svjetska i europska kadetska prvakinja.

Odgovori

Back to top button