Hrvanje

Najveći prvak sumo-hrvanja Hakuho nakon više od tisuću pobjeda ide u mirovinu

Najbolji japanski sumo-hrvač 36-godišnji Hakuho, koji je tijekom karijere izborio više od tisuću pobjeda, objavio je kako uskoro odlazi u mirovinu.

Rođeni Mongolac u Japan je stigao s 15 godina. U sumo-hrvanju je debitirao 2001., te je šest godina kasnije došao do titule ‘yokuzuna’.

On je drugi Mongolac kojem je uspjelo doći do najprestižnijeg ranga u sumo-hrvanju.

Hakuho zadnjih nekoliko godina vuče ozljedu koljena što je vjerojatno glavni razlog njegove odluke o završetku karijere.

Prvak je najavio kraj karijere te želi otvoriti sumo-učilišta, gdje borci žive i treniraju. No kao preduvjet da bi otvorio učilište prvo je morao dobiti japansko državljanstvo.

Hakuho je japanski državljanin postao 2019. godine.

Legendarni sumo-hrvač ima rekord u broju pobjeda na turnirima, te je njegova titula ‘yokozune’ najdulja u povijesti sumo-hrvanja.

Njegovu karijeru se obilježile ozljede, a da ih nije bilo vjerojatno bi i rezultati bili još bolji. Nakon što je odustao od nastupa na nekoliko turnirima dobio je ‘upozorenje’, koje je ubrzalo njegovu odluku

– Moje se tijelo raspada. Želim dobro razmisliti o budućnosti – rekao je Hakuho nakon što je u srpnju osvojio turnir u Nagoyi.

Hakuho je u siječnju obolio od COVID-19, a nije nastupio ni u rujnu, jer je nekoliko boraca iz njegova sumo-učilišta bilo pozitivno na koronavirus.

Odgovori

Back to top button