Hrvanje

Filipu Šačiću srebro kao i lani, izborniku zadovoljstvo uoči Prvenstva Europe

Nakon sjajnog nastupa Antonija Kamenjaševića, koji nije okrunjen s odličjem, te tri bronce – svojevrsnog Ivanova (Ivan Huklek, Ivan Lizatović, Iva Gerić) – nastupe hrvatskih hrvača i hrvačica na zagrebačkom Grand Prix turniru renking serije okrunio je 27-godišnji član Sesvetskog Kraljevca Filip Šačić, piše Večernji list.

Nakon dva uvjerljiva nastupa i pobjeda nad Amerikancem Woodsom (3:0) i Fincem Sarkkinenom (6:3), Šačić je u polufinalu, u svojoj najboljoj izvedbi, pobijedio Mađara Doemoeka bodovnom dominacijom (8:0, tehnički tuš).

Nakon svoje uvjerljive pobjede, Filip je u miru pogledao drugi polufinale u kojem nije imao razloga za nekoga navijati jer su se borila dvojica Iranaca. A Iranac u ždrijebu, u hrvanju, nikad nije dobra vijest jer je riječ o hrvačkoj velesili u kojoj je hrvanje nacionalni sport. Tako je i bilo i Šačić nije uspio pobijediti Iranca Alirezu Mohmadipianija (1:3).

No, već i sam plasman u finale velika je zadovoljština za marljive organizatore zagrebačkog turnira koji su tako, posljednjeg dana turnira, na postolju imali i domaćeg borca.

Sretan je, itekako, bio i njegov klupski trener Dinko Kremić, reprezentativni trener Anton Đok ali i izbornik Igor Petrenko koji je ovako prokomentirao Filipov nastup:

– Zadovoljan sam njegovim pobjedama ali još više i time što je ispunjavao sve zadatke koje je dobio od nas trenera i što razumije što mi od njega tražimo. Filip ima sve, brzinu, tehniku a dosad mu je bio problem što sam sebi nije dovoljno vjerovao.

Svjestan toga je i Filip koji je, praktički, hrvački profesionalac po pristupu ali ne i po primanjima no to je već druga priča, ona o sportašima iz takozvanih malih, nekomercijalnih, sportova.

– I lani sam bio u finalu ovog turnira a tada sam izgubio od trećeplasiranog s posljednjeg Svjetskog prvenstva, Ukrajinca Filčakova. Isto je bio rezultat 1:3. U ovom finalu sam se dobro branio u parteru i kada sam pomislio da će nas sudac dići on me okrenuo. S druge strane, on je u parteru uspješno anulirao moje napade a ja gore nisam našao rješenja za njega. No, sveukupnošću svog nastupa mogu biti itekako zadovoljan. Dobro treniram, spreman sam i želim to pokazati i na Prvenstvu Europe koje će se održati u travnju u zagrebačkoj Areni.

Posljednjeg dana natjecanja na Zagreb Openu, pored Šačića, nastupila su još petorica hrvatskih boraca od kojih su samo Vinko Prodanović (97 kg) i Luka Malobabić (72 kg) izborili barem jednu pobjedu no više od toga, u njihovu slučaju, nije išlo.

U posljednjoj borbi turnira nadjačavala su se dva diva, finalisti kategorije do 130 kilograma. Zapravo, tukla su se dva Oskara, onaj kubanski (Oscar Pino Hinds) i onaj norveški (Oskar Marvik) a “Oskara je osvojio” Kubanac (7:1).

Pino Hinds se tako na svoju Kubu vraća bogatiji za 1500 švicarskih franaka koliko je pripalo svakom od 30 pobjednika ovog turnira u tri vrste hrvanja (slobodni stil, grčko-rimski i žensko hrvanje). Šačić će u obiteljski proračun donijeti 1000 franaka a svi osvajači bronci, pa tako i oni hrvatski, zaradili su 500 franaka. No, svi će oni te novce dobiti tek na kraju kada se zbroje rezultati sva četiri Grand Prixa renking serije.

Odgovori

Back to top button