Boks

Sara Beram osigurala medalju na Europskom prvenstvu u Budvi

Sara Beram (27), članica BK Petar Zrinski iz Zagreba, osigurala je odličje na Europskom prvenstvu u Budvi u kategoriji do 63 kg, piše na službenoj stranici HBS-a.

Sara je u četvrtfinalu EP-a uvjerljivo, jednoglasnom odlukom 5:0 pobijedila Nizozemku Chelsey Heijnen i plasirala se u polufinale! Prije toga u osmini finala Sara je izdominirala i protiv Finkinje Naiimo Bulhan.

Sara je protiv jake, borbene Chelsey Heijnen apsolutno dominirala u sve tri runde, nametnula je svoj stil borbe i s poludistance neumoljivo i precizno pogađala Nizozemku, te u prve dvije runde stekla kod svih pet sudaca nedostižnu prednost 20-18.

Taktički je potpuno iskontrolirala meč, odlično se kretala i čestim promjenama pravaca i garda zbunjivala čvrstu Nizozemku.

Sari, rođenoj Zadranki, koja je u Zagrebu diplomirala na Kineziološkom fakultetu, to je najveći uspjeh u karijeri – medalja na Europskom prvenstvu.

Sara Beram je još 2017. godine osvojila brončanu medalju na Prvenstvu Europske unije, ima i odličje sa Svjetskog kupa nacija, osvajala je velike turnire kao što su Beogradski pobjednik na kojem je trijumfirala prošle i ove godine, a ove 2022. godine osvojila je i Ostrom kup u Mađarskoj, no odličje na Europskom prvenstvu je njen i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog ženskog boksa uopće.

Ove 2022. godine hrvatske boksačice postigle su uspjehe za sva vremena – Sarina medalja iz Budve je već osma ovogodišnja s europskih prvenstava.

Naše mlade boksačice postigle su najbolje rezultate u povijesti hrvatskog ženskog boksa – uz dva naslova europskih prvakinja osvojile su dosad još šest odličja na europskim prvenstvima (Nikolina Ćaćić srebro na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču, Mariela Šteko zlato, Nika Lopac i Lana Paljušić bronce na Europskom juniorskom prvenstvu, a Lorena Horvat zlato, te Valeria Šteko i Agata Štajcer bronce na Europskom kadetskom prvenstvu, te sada Sara Beram u najjačoj konkurenciji među najboljim europskim seniorkama.

Ukupno je to dvanaesta velika medalja za hrvatski boks ove godine – uz uspjehe boksačica, naši sjajni boksači dodali su još četiri: Gabrijel Veočić je europski prvak U-22, Luka Plantić osvojio je broncu na seniorskom EP-u u Armeniji, Noa Ježek na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču, a Luka Pratljačić broncu na Svjetskom studentskom prvenstvu u Turskoj.

Dosad su medalje na europskim prvenstvima za žene prije osam i više godina osvajale Anamarija Maršić, Danijela Vernić, te Nikolina Orlović još 2008. godine.

Ovo je i prva godina da je Hrvatska osvojila medalje i na muškom i ženskom seniorskom Europskom prvenstvu – Luka Plantić u Erevanu i Sara Beram u Budvi.

Povijesni uspjeh s tri europske medalje postignut je i za Boksački klub Petar Zrinski iz Zagreba – uz Sarino odličje s EP-a, članice kluba su i europska juniorska prvakinja Mariela Šteko, te mlađa sestra Valeria Šteko koja je osvojila broncu na Europskom kadetskom prvenstvu.

U polufinalu, u petak, 21. listopada Sara će se za finale boriti protiv prve favoritkinje, svjetske prvakinje Irkinje Sare Amy Broadhurst koja je u četvrtfinalu prekidom u drugoj rundi, nakon tri brojanja, suvereno pobijedila Milenu Matović iz Srbije.

Na Svjetskom prvenstvu u svibnju ove godine u Turskoj Sara je upravo ispala od svjetske prvakinje Amy Broadhurst.

U Budvi ima pravu priliku za revanš, u polufinalu u koji Sara Beram ulazi ponosno kao osvajačica odličja na Europskom prvenstvu.

Odgovori

Back to top button