Boks

Pojas Muhammada Alija iz borbe ‘Rumble in the Jungle’ prodan za više od šest milijuna dolara

Šampionski pojas Muhammada Alija iz povijesne borbe ‘Rumble in the Jungle’ prodan je na aukciji za više od šest milijuna dolara.

Jim Irsay, vlasnik NFL momčadi Indianapolis Coltsa, dao je najveću ponudu za pojas – 6,18 milijuna dolara, koji je Ali osvojio 1974. protiv Georgea Foremana u boksačkom spektaklu Grmljavina u džungli.

Novi vlasnik vrijednog eksponata je tu vijest objavio u poruci na Twitteru, te istaknuo kako se ponosi što će odsad on biti čuvar WBC-ova povijesnog pojasa.

– Oduševljeni smo tim izvanrednim komadom boksačke povijesti. Raduje nas što je taj dio sportske i kulturne povijesti pronašao tako izuzetnog skrbnika koji će to sada podijeliti s ostatkom svijeta – kazao je Chris Ivy, Heritageov direktor sportskih aukcija.

Irsay je najavio kako će pojas možda pokazati na izložbi svoje kolekcije u kolovozu u Chicagu i u rujnu u Indianapolisu.

Veliki je kolekcionar koji u svom vlasništvu ima gitare Elvisa Presleyja, Johna Lennona i Princea, te izvorni rukopis Vodiča za anonimne alkoholičare koji je 1939. napisao Bill Wilson.

Muhammad Ali je 30. listopada 1974. u Kinshasi, na priredbi nazvanoj ‘Rumble in the Jungle’, nokautom u osmoj rundi pobijedio Georgea Foremana.

Odgovori

Back to top button