Boks

Od 1. siječnja HBS uvodi elektroničko bodovanje sudaca uživo

Na svjetskim i europskim prvenstvima u svim dobnim skupinama, te najuglednijim turnirima pod okriljem Svjetske boksačke federacije IBA-e i Europske boksačke federacije EUBC-a, jedno od temeljnih pravila kako bi se moglo održati natjecanje je elektroničko bodovanje sudaca uživo s prikazom na ekranima poslije svake runde i na kraju meča, piše na službenoj stranici HBS-a.

Standardizirani IBA-in sustav bodovanja mečeva temelji se na “Sustavu obaveznih deset bodova”.

Prema bodovnom sustavu za svaku borbu dodjeljuju se po jedan ringovni sudac i pet bodovnih sudaca kojima su dodijeljene pozicije oko ringa u skladu s elektroničkim ždrijebom.

Ocjene svih 5 bodovnih sudaca računaju se pri određivanju pobjednika.

Prema pravilima IBA-e suci moraju primijeniti sljedeće kriterije za bodovanje runde:

  • 10 – 9 Bliska runda
  • 10 – 8 Čisti pobjednik
  • 10 – 7 Potpuna dominacija
  • Bodovni suci moraju sagledati cijelu rundu

U sustavu elektroničkog bodovanja uživo bodovi koje je dodijelio svaki bodovni sudac prikazuju se na javnom zaslonu na kraju svake runde.

Zasloni ekrana okrenuti su prema publici, a ne mogu ih vidjeti suci koji sjede oko ringa kako ne bi mogli prilagođavati svoje bodovanje s ostalima i kako odluke ostalih sudaca ne bi imale utjecaja na njihovo bodovanje.

Nakon službene objave rezultata (podizanja ruke pobjedniku), rezultati svih bodovnih sudaca u svim rundama prikazani su na zaslonima.

Svjetska boksačka federacija IBA uvela je sustav elektroničkog bodovanja kako bi se maksimalno dobilo na transparentnosti i na što objektivnijem bodovanju borbe, a podignuta je i osobna odgovornost svakog pojedinačnog bodovnog suca.

Od sljedeće 2023. godine isti sustav elektroničkog bodovanja uživo s prikazom na zaslonima ekrana nakon svake runde primjenjivat će se i na domaćim državnim prvenstvima u svim kategorijama i značajnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog boksačkog saveza.

Isti live elektronički sustav bodovanja s prikazom na ekranima primjenjivao se, naravno, i na Europskom prvenstvu U-22 ove godine kojem smo bili domaćini u Poreču, a bit će u funkciji i na skorom međunarodnom turniru Grand Prix Zagreb od 8. do 11. prosinca 2022. u Zagrebačkom boksačkom centru.

Odluka Hrvatskog boksačkog saveza za uvođenjem elektroničkog sustava uživo i na našim nacionalnim prvenstvima svakako će doprinijeti transparentnosti i maksimalnoj objektivnosti u ocjenjivanju mečeva, što će podignuti kvalitetu natjecanja, a time i cijelog hrvatskog boksa što je u konačnici cilj svih članica i članova HBS-a: boksača, trenera, sudaca i boksačkih djelatnika.

Odgovori

Back to top button