Boks

Nikolina Ćaćić i Luka Plantić u subotu kreću za Tokio

U subotu 17. srpnja prema Tokiju i Igrama 32. Olimpijade kreću naši boksački olimpijci Nikolina Ćaćić i Luka Plantić sa svojim trenerima Franjom Kristićem i Tomom Bašićem, piše na službenoj stranici HBS-a.

Boksačka natjecanja na Olimpijskim igrama kreću 24. srpnja, odmah prvog dana kada se otvaraju borilišta.

Nikolina i Luka privode kraju posljednje treninge uoči polaska na turnir života koji su izborili neviđenim elanom i trudom svih ovih godina, a vrhunac su bile lipanjske olimpijske kvalifikacije u Parizu na kojima su prošli sito i rešeto u najjačoj europskoj konkurenciji i zasluženo osvojili svoje olimpijske pozivnice.

Nikolina je pothvat za sva vremena već napravila – ostat će zapisana kao prva Hrvatica u olimpijskom ringu i olimpijski san ostvarila je sa samo 20 godina!

– U Tokiju želim biti najbolja i pružiti svoje najbolje mečeve. Idem se potući – rekla je Nikolina Ćaćić

Uoči polaska za Japan predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak posjetio je Nikolinu i trenera Franju Kristića u njihovom klubu BK Omega i zaželio im sretan put i svu moguću sreću koja će im trebati u Tokiju.

– Vi ste ostvarili čudesan rezultat plasmanom na Olimpijske igre i svaka nova pobjeda bit će veliki bonus i nagrada. Kad uhvatiš priliku, ne puštaj, daj sve od sebe, to svi mi boksači jako dobro znamo – kazao je predsjednik HBS-a Bono Bošnjak.

Trener Franjo Kristić zahvalio je na potpori HBS-a koji im je omogućio sve uvjete za kvalitetne pripreme.

– Poslije olimpijskih kvalifikacija Nikolina je odmah putovala na Europsko prvenstvo do 23 godine, pala u formi i sad smo je u kratko vrijeme pokušali vratiti i dignuti na razinu s kojom je putovala i borila se u Parizu. Naravno da bismo premijerni olimpijski nastup htjeli okruniti medaljom – rekao je Franjo Kristić.

Treba svakako pojasniti da je osvajanje olimpijske medalje u boksu pothvat, pa i sportska senzacija iz najteže kategorije – za razliku od brojnih drugih sportova, a i svih ostalih borilačkih, u olimpijskom boksu ne postoji mogućnost repasaža i prilike za popravni.

Puno toga diktira ždrijeb, a da bi se uopće izborila prilika u borbi za medalju, treba pobijediti dvije eliminacijske borbe u konkurenciji najboljih na svijetu u svakoj kategoriji. Tek treća borba, nakon dvije pobjede, donosi četvrtfinale i priliku boriti se za odličje! Ili-ili!

Svaka pobjeda u Tokiju bit će već veliki uspjeh i novi pothvat mlade Nikoline!

Hrvatski boks od samostalnosti i OI 1992. godine ima samo jednu broncu! O težini osvajanja olimpijske medalje dovoljno govori činjenica da je jedino brončano odličje u Riju 2016. osvojio Filip Hrgović. A ni on prije toga nije uspio proći brutalne olimpijske kvalifikacije za Igre u Londonu 2012!

Olimpijske nastupe od 1992. godine u kojima nisu uspjeli doći do postolja prije njega imali su sve sami asovi hrvatskog boksa: Željko Mavrović, Stipe Drviš, Vedran Đipalo, Marko Tomasović, Mario Šivolija…

Odgovori

Back to top button