Boks

Mladi boksači u Debrecenu stjecali korisno iskustvo u vrhunskoj konkurenciji

Hrvatska se iz mađarskog Debrecena, sa 66. Bocskai Istvan memorijala, prvog velikog europskog turnira ove godine i prvog iz serije World Tour Boxing Svjetske boksačke federacije IBA-e, vratila s dvije medalje – srebrom Nikoline Ćaćić u kategoriji do 52 kg i s broncom Marka Miluna u superteškoj kategoriji, piše na službenoj stranici HBS-a.

Najbolja hrvatska boksačica i olimpijka Nikolina Ćaćić (21) do srebra i finala stigla je s dvije pobjede – nad Engleskinjom Tori-Ellis Willetts bez borbe (pozitivan nalaz na korona testu) i domaćom boksačicom Beatom Dudek jednoglasnom odlukom sudaca. U finalu je podijeljenom odlukom izgubila od najbolje srpske boksačice i olimpijke Nine Radovanović (30).

Marko Milun u superteškoj kategoriji +92 kg u prvoj borbi sjajnom je izvedbom jednoglasno pobijedio mladu britansku zvijezdu Orieja Deliciousa, a u polufinalu izgubio jednoglasnom odlukom od mladog austrijskog Iranca Ahmeda Hagaga (21).

Ostali naši mladi predstavnici izgubili su mečeve 1. kola u Debrecenu: Noa Ježek u kategoriji do 71 kg pružio je odličan meč protiv renomiranog Brazilca Wandersona de Oliveire (25), a u istoj kategoriji Petar Cetinić nakon velike borbe izgubio je bodovanjem od kasnijeg pobjednika, Mađara Laszla Kozaka.

Leo Cvetković u poluteškoj kategoriji dobro se nosio protiv Ukrajinca Matviija Razhbe

Vrlo dobar dojam ostavile su i dvije mlade boksačice splitskog Pit Bulla: Dea Bolanča u kategoriji do 57 kg u potpuno izjednačenom meču podijeljenom odlukom 3:2 izgubila je od Poljakinje Julije Szeremete, a prava debitantica Ana Stojanović povela je i dobila rundu protiv Srpkinje Nikoline Gajić, a onda stala i izgubila prekidom.

Ocjenu nastupa naših boksačica i boksača dali su naši treneri koji su ih vodili u Debrecenu.

Franjo Kristić prioritetno vodi olimpijku Nikolinu Ćaćić:

– Uvijek mislim da smo ukupno mogli pružiti više, a nije nam bio naklonjen ni ždrijeb. Nikolina nije blizu vrhunca forme koji tempiramo za Europsko prvenstvo U-22 u Poreču sljedećeg mjeseca i Svjetsko prvenstvo u svibnju i tek se prilagođava na lakšu kategoriju od 52 kg. Marko Milun bio je odličan protiv mladog engleskog prvaka, a uoči meča s Austrijancem borio se s temperaturom i vidio se pad u snazi nakon prve runde. Ostali su dali najviše koliko mogu u ovom trenutku, možda sam više očekivao tek od Lea Cvetkovića. Otišli smo u Debrecen po dobre provjere u kvalitetnoj konkurenciji i dobili ih, a najavili smo i medalje i osvojili dvije.

Izbornik ženske reprezentacije Ante Matas zadovoljan je nastupima naših mladih boksačica od kojih sve konkuriraju za Europsko prvenstvo U-22 u Poreču (od 11. do 24. ožujka 2022.):

– Šteta što Nikolina nije osvojila turnir, odlučivale su nijanse u finalu protiv daleko iskusnije Radovanović. No, Nikolina Ćaćić potvrdila se da pripada u kvalitetni vrh i europski i svjetski uspjesi tek su pred njom. Dea Bolanča iskazala je nevjerojatan napredak u godinu dana, uz odličan meč s Poljakinjom odradila je i kvalitetne sparinge s vrhunskim boksačicama i uz više iskustva bit će još bolja na međunarodnoj sceni. Isto vrijedi i za Anu Stojanović kojoj je ovo bilo pravo vatreno krštenje.

Neki od putnika u Debrecen (Nikolina Ćaćić, Dea Bolanča, Ana Stojanović, Leo Cvetković) kandidati su za nastup na velikom međunarodnom turniru Strandja memorijal u Sofiji sljedećeg tjedna (od 19. veljače 2022.), a nekima slijede i ozbiljni ispit na Prvenstvu Hrvatske U-22 (25.-27. veljače 2022.) gdje će se boriti za vize za nastup na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču.

Kandidati za top svjetski turnir Strandja memorijal u Sofiji su i Filip Kolar (do 71 kg), Gabrijel Veočić (75 kg) i Luka Pratljačić (+92 kg) koji je proteklih dana u Osijeku sparingirao s Filipom Hrgovićem.

Odgovori

Back to top button