Boks

Mavrović i Pijetraj daju prednost Hrgoviću: Profi-boks odgovara mu više nego Yoki

Napokon je neki boksač “s pedigreom” prihvatio borbu s Filipom Hrgovićem. Učinio je to olimpijski pobjednik iz Rija Tony Yoka, koji je očito uvjeren da će pobijediti hrvatskog teškaša kao što je to učinio i u tadašnjem olimpijskom polufinalu, piše Večernji list.

Učinio je to Yoka i godinu dana prije, na SP-u u Dohi, tada u četvrtfinalu, nakon kojeg je francuski teškaš otišao do kraja.

No, obje te borbe odlučene su sudačkim preglasavanjem. A njihovu prvu međusobnu borbu, u finalu SP-a, dobio je Hrgović.

– Sve su te njihove borbe bile neizvjesne i svaka je mogla otići i na drugu stranu. U olimpijskom polufinalu, Yoka je ostao na jednoj nozi i malo je nedostajalo da ga Filip “završi”. U svakom slučaju, ta njihova povijest će jako dobro doći u reklamiranju te borbe. To će sigurno biti neizvjestan meč iz kojeg će samo jedan otići naprijed, a drugi će dobiti “dodatne krugove” za odvoziti – smatra bivši europski prvak Željko Mavrović.

Za razliku od Irokeza, čovjek koji je u sve te tri borbe bio uz Hrgovića misli drukčije. Premda se s Hrgovićem razišao u disonantnim tonovima, pa su završili čak i na sudu, bivši Filipov trener Leonard Pijetraj zbori ovako:

– Za mene je i u posljednje dvije borbe Hrgović pobijedio. Inače, Hrgoviću više odgovara profi-boks jer na distanci boksa bolje od Yoke koji ima neki čudan stil. No, u ovoj borbi bit će bitno tko će sve to bolje psihički podnijeti, tko će taktički bolje to odraditi.

I Mavrović misli da način na koji se boduje profi-boks više odgovara hrvatskom teškašu.

– Hrga je u tome donekle u prednosti jer udara kao maljem, što suci lako pamte. Yoka možda dobro “ubada”, ali je po udarcima ipak nešto “nježniji”. Ipak, obojica su dovoljno dobra da netko borbu završi prekidom i ne mislim da će taj meč trajati maksimalan broj rundi.

Osim ako se obojica ne zatvore pa boksaju ziheraški!?

– Hrga se neće zatvoriti. On je željan borbe. Njemu će taj meč biti prvi izlazak na svjetsku scenu jer sve ovo dosad bila je samo priprema. Pobijedi li u toj borbi, bit će u razgovorima za velike mečeve.

No, da se ne bismo zaletjeli pred rudo, valja reći da je to što je Yoka pozitivno odgovorio na IBF-ovo pismo tek prvi korak. A sad tek slijede pregovori dvaju tabora o novcu i lokaciji, o čemu smo razgovarali s Hrgovićevim promotorom Nisseom Sauerlandom:

– Nadam se meču potkraj ožujka ili u travnju. Očekujem teške pregovore jer će svaka strana htjeti organizirati borbu gdje joj odgovara. Nije nužno da se nađemo, razgovarat ćemo telefonski. Yokina će strana vjerojatno htjeti da borba bude u Francuskoj, a naša da to bude u SAD-u, recimo u Las Vegasu. Tko zna, možda ta borba bude i sunaslovna pri uzvratu Joshue i Usika, recimo u Londonu, i to je moguće. Ne uspijemo li se dogovoriti, borba ide na dražbu “naslijepo” i može je organizirati netko treći, onaj tko ponudi najviše.

Kako će se dijeliti novac?

– S obzirom na to da je bolje rangiran, Hrgoviću ide 60 posto od ukupnog iznosa, a Yoki 40. Da je Luis Ortiz prihvatio borbu nakon što je u polufinalnom “eliminatoru” pobijedio Charlesa Martina, onda bi on imao pravo na 60 posto.

Kako se za posljednje dvije borbe nije pripremao s Kubancem Pedrom Diazom, hoće li se za ovu borbu obnoviti ta suradnja ili će Hrgović imati novog trenera?

– To još ne znamo, ovo je sve tako svježe.

Bude li ta borba na nekom francuskom stadionu, ili možda opet na Roland Garrosu gdje je Yoka pobijedio Hrvata Milasa, hoće li to biti prednost domaćeg terena, pitamo Željka Mavrovića.

– U nekom drugom sportu bi to možda tako i bilo, ali ne u boksu. U ringu ste jedan na jednoga. Uostalom, ja sam puno bolje boksao u gostima jer je doma veliki pritisak, veća je odgovornost pa tako i trema, što vas nepotrebno troši. A domaća publika zna biti mač s dvije oštrice. Može vam dati dodatnu snagu, ali vas i potaknuti na neko srljanje, izlazak iz taktike, a to nikada nije dobro – napominje Mavrović.

Odgovori

Back to top button