Boks

Luka Plantić uveo Hrvatsku među 20 zemalja koje imaju osvajače europskih medalja

Luka Plantić (25) u nedjelju bori se protiv srpskog Rusa Artjoma Agejeva u polufinalu Europskog prvenstva u Erevanu, piše na službenoj stranici HBS-a.

Meč Plantić – Agejev je deveti u programu polufinala od 16 sati!

Plantić je medalju na Europskom prvenstvu osigurao dramatičnim pobjedama nad Gruzijcem Gutsaevom 3:2 i domaćim Armencem Hakobyanom u uraganskoj borbi u stilu ‘Rockyja’.

Srpski Rus Artjom Agejev (30) morao je do polufinala boksati tri meča: prekidom nakon tri brojanja u prvoj rundi svladao je Poljaka Goinskog, pa prvog nositelja Španjolca Jalidova 4:1 također nakon dva brojanja prvom favoritu, te u četvrtfinalu Bugarina Nikolova s uvjerljivih 5:0!

Agejev je jedan od sedmorice Rusa koji brane boje Srbije na EP-u u Armeniji pod vodstvom ruskih trenera, a dvojica (Agejev i Abasov) osigurali su medalje. To su prve medalje za Srbiju na Europskim prvenstvima od 1991. godine.

Agejev je iskusni borac, sjajan tehničar iz ruske škole, ubojite zadnje ljevice, boksa u kontragardu, a od 2020. borio se i u profesionalnim mečevima u kojima ima omjer 4:0.

Luka Plantić je naš olimpijac, bio je europski juniorski prvak i svjetski doprvak, osvojio je i broncu na Olimpijskim igrama mladih 2014., a nakon Olimpijskih igara u Tokiju i on je pobijedio u jednom profesionalnom meču.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju i Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. borio se u osmini finala i bio zaustavljen kontroverznim sudačkim odlukama.

Luka je na pragu europskog finala i najvećeg uspjeha u karijeri!

Nakon velikog trijumfa nad domaćim Armencem je rekao: “Nisam došao samo po medalju, nego po zlato!”

Posljednju zlatnu medalju za Hrvatsku na seniorskom prvenstvu Europe osvojio je Filip Hrgović ( 2015. godine), a ove godine Gabrijel Veočić postao je europski prvak do 22 godina u Poreču, dok je Noa Ježek osvojio brončanu medalju, a olimpijka Nikolina Ćaćić srebro.

Posljednje medalje na europskim seniorskim prvenstvima osvojili su Damir Plantić (bronca 2017. godine u Harkivu (Ukrajina), te Toni Filipi i Marko Milun također bronce na Europskim igrama u Minsku (Gruzija) 2019. godine koje su imale status službenog Europskog prvenstva.

Na Europskom prvenstvu u Erevanu nastupilo je ukupno 219 boksača iz 39 država. Medalje i borbe u polufinalu izborili su boksači iz 20 zemalja među kojima je i Hrvatska zahvaljujući Plantiću.

Hrvatska je na EP-u u Erevanu uz Luku Plantića imala još četiri predstavnika: Petra Cetinića (71 kg), Mattea Komadinu (63,5 kg), Marka Zeljka (67 kg) i Damira Plantića (86 kg).

Države s najviše osvojenih/osiguranih medalja na EP-u u Erevanu:

Italija: 7 medalja (7 boksača u polufinalima)
Engleska, Španjolska: 5 medalja
Armenija, Gruzija, Ukrajina: 4 medalje
Bugarska: 3 medalje
Francuska, Njemačka, Mađarska, Poljska, Srbija, Wales: 2 medalje
Austrija, Belgija, HRVATSKA, Moldavija, Rumunjska, Škotska: 1 medalja.

Odgovori

Back to top button