Boks

Luka Plantić ostao bez finala nakon sudačkog preglasavanja: Sramotno sam oštećen!

Luka Plantić je ulaskom u polufinale kvalifikacijskog boksačkog turnira u Parizu izborio Olimpijske igre. Svi polufinalisti tako su skinuli veliki teret s leđa, pa su mogli opušteniji nastaviti turnir. Ždrijeb je odredio da Luka u polufinalu boks protiv prvog nositelja Britanca Benjamina Whittakera.

Hrvatski boksač ušao je u meč agresivno i odmah pokušao nametnuti svoj ritam.

Whittakeru takav stil nije odgovarao, pa je češće ulazio u klinč pokušavajući primiriti Plantića. Naš boksač je bio nešto aktivniji pa su tako četiri suca njemu dali prvu rundu. Luka je nastavio u svom stilu, a onda je Benjamin počeo sve bolje boksati.

Ali Britanac je ponovno počeo hvatati Plantića, te je dobio javnu opomenu. To nije smetalo Whittakeru da nastavi u žešćem ritmu, te je uspio do kraja runde osvojiti nešto više bodova od našeg boksača.

Posljednja runda je prošla u dominaciji britanskog borca nametnuvši visok ritam koji je Luka teško pratio. Whittaker je pokazao kako je kondicijski bolje pripremljen te mu je svih pet sudaca pripisalo treću rundu.

Whittaker je pobijedio sudačkim preglasavanjem. Naime, sudac iz Tunisa je bodovnu prednost dao Britancu, dok su dva suca bili za Plantića (29:27). Kod ostale dvojice je bilo neodlučeno (28:28).

Luka je imao 2-1, no kako prednost mora biti većinska, sudac iz Kuvajt i drugi sa Šri Lanke išli su na preglasavanje. Obojica su prednost dali Whittakeru.

– Očito je jaki britanski lobi tako odlučio prije meča. Lomio sam ga, trebao sam imati uvjerljiviju prednost već nakon prve runde, a potpuno mi je nevjerojatno kako su druge dvije, uz njegovu javnu opomenu, presudili za Whittakera – kazao je Luka Plantić za službenu stranicu HBS-a i dodao:

– Sramotno sam oštećen u tom meču, no najbitnije je da sam se kvalificirao. Sad ću se još jače pripremiti za olimpijski turnir u Tokiju, a ako se ponovo sretnem s tim Englezom, riješit ću ga prekidom, neće mu pomoći suci.

Trener Tomislav Bašić je otkrio kako Luka jedva čeka revanš.

– Luka je dominirao u sve tri runde, tražio borbu, nije je izbjegavao i zavlačio kao Britanac i ako ništa drugo, suci su to morali uzeti u obzir kad je već došlo do preglasavanja. Bit će prilike za revanš, jedva čekamo! – kazao je Tomislav Bašić i dodao:

– Nakon kratkog predaha vraćamo se u pune treninge za Tokio, još ćemo žešće raditi i biti spremniji za sve, očito ne smijemo pustiti da suci presuđuju, nego se pouzdati samo u svoje snage.

Odgovori

Back to top button