Boks

Nikolina Ćaćić je prva hrvatska boksačica na Olimpijskim igrama: Svim srcem sam tražila pobjedu!

Sjajna Nikolina Ćaćić izborila je Olimpijske igre u Tokiju. Hrvatska reprezentativka je u repasažu kvalifikacijskog turnira u Parizu pobijedila Turkinju Aycan Guldagi. Nikolina je tim trijumfom osigurala vizu za Igre, te će se pridružiti Luki Plantiću na olimpijskom boksačkom turniru.

Dvadesetogodišnja Zagrepčanka je prva hrvatska boksačica koja će nastupiti na Olimpijskim igrama.

Ulog u meču bio je ogroman, te su obje boksačice bile posebno oprezne.

Nikolina je od početka bila agresivnija, a njezini udarci precizniji. Turkinja je često tražila klinč i udarala u potiljak, a naša boksačica uzvraća je istom mjerom. Sudac im je davao opomene, ali ne i opomenu kojom bi jednoj od njih oduzeo bod.

Tri suca su prvu rundu bodovala u korist Aycan, pa je naša boksačica u nastavak ušla još aktivnije. No suci su u drugoj rundi dali prednost turskoj boksačici.

Uoči posljednje runde ukupni bodovi dvojice sudaca bili su na strani Aycan, a kod trojice je bilo neodlučeno.

Nikolina je u treću rundu ušla agresivno, podigla je ritam i počela dobro pogađati. Uspjela je okrenuti rezultat i podijeljenom odlukom sudaca je stigla do pobjede kojom je osigurala nastup na Olimpijskim igrama.

– Dvije runde bile su užasno guste. Guldagi me malo i iznenadila, jer je bila puno pripremljenija i bolja nego lani u Bugarskoj kada sam je bez puno problema pobijedila. Trener Franjo mi je rekao da moram krenuti u juriš na sve ili ništa, da gubim meč i znala sam da moram napraviti osjetnu prednost da bih ga okrenula u svoju korist – kazala je Nikolina Ćaćić za službenu stranicu HBS-a i dodala:

– I Turkinja se borila svim srcem, za obadvije je to bila prilika jednom u životu, imala sam osjećaj kao da smo razjareni bikovi jedna nasuprot druge i da ne biramo sredstva. Ne znam kakve sam sve udarce primila, nisam ih osjećala koliko sam bila pod adrenalinom. Neka, sve se isplatilo.

Trener Franjo Kristić objasnio je taktiku kojom je Nikolina stigla do trijumfa.

– Turkinja se očito sjajno taktički pripremala baš za meč s Nikolinom, uspjela je nametnuti borbu s puno klinčeva, dok smo se mi opredijelili za taktiku s distance kojom je Nikolina pobijedila u Bugarskoj – rekao je Franjo Krstić i nastavio:

– Možda smo je trebali ranije stisnuti i napasti, a kad su suci dodijelili dvije runde za Guldagi, više se nije imalo što kalkulirati, moralo se ući u maksimalni rizik i potući se do kraja.

Trener Kristić napominje da odmor praktički neće ni imati, jer Nikolinu nakon povratka iz Pariza ubrzo, od 15. lipnja čeka Europsko U-22 prvenstvo u Italiji. Mlađeseniorsko prvenstvo iskoristit će za što bolju pripremu za Olimpijske igre u Tokiju.

Odgovori

Back to top button