Boks

Hoće li i Hrvatska zbog Rusa i Bjelorusa bojkotirati boksački SP?

Norveški boksački savez odlučio je bojkotirati Svjetsko prvenstvo boksačica koje će se od 15. do 26. ožujka održati u New Delhiju.

Norveška je već 11. zemlja koja se odlučila na takvu reakciju na odluku Svjetskog boksačkog saveza (IBA) da dopusti nastup ruskim i bjeloruskim boksačicama s državnim obilježjima, piše Večernji list.

Prije Norveške, takvu odluku donijeli su i nacionalni boksački savezi SAD-a, Ukrajine, Poljske, Švicarske, Nizozemske, Velike Britanije, Irske, Češke, Švedske i Kanade.

Neke od spomenutih zemalja već su donijele odluku vezanu i uz SP boksača koji je predviđen između 1. i 14. svibnja u Taškentu.

S obzirom na to da se termin ženskog SP-a neumoljivo približava, samo po sebi nameće se pitanje što će odlučiti Hrvatski boksački savez.

Oni sami neće donositi nikakvu odluku, već čekaju što će reći Hrvatski olimpijski odbor. A HOO je HBS-u odgovorio:

‘HOO se protivi nastupu ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanjima uz isticanje njihovih himni, zastava i bilo kojeg drugog obilježja. Podržavamo stav MOO-a da ruski i bjeloruski sportaši mogu nastupiti samo kao neutralni, bez obilježja zemalja iz kojih dolaze, uključujući i bilo kakve asocijacije na te zemlje na opremi, rekvizitima i sličnom’.

S obzirom na to da naše dvije boksačice (Sara Beram i Nikolina Ćaćić), zajedno sa svojim trenerima, na put trebaju krenuti danas, neizvjesnost je sve veća.

Zabraniti im da otputuju bio bi udarac njihovim životima koje su posvetile boksu, a još lošije bilo bi da otputuju pa da im netko kaže da se vrate kući. A i to bi se moglo jer u nastavku preporuke HOO-a stoji sljedeće:

‘U slučaju najave da će ruski i bjeloruski sportaši nastupati uz obilježja zemalja iz kojih dolaze preporučujemo nacionalnim sportskim savezima da otkažu nastup te da upute protest zbog postupanja suprotno stajalištu MOO-a. U slučaju da hrvatski sportaši dođu na natjecanje i da se tek ondje utvrdi nastup ruskih i bjeloruskih sportaša uz isticanje obilježja, preporučujemo da upute protest i da, ako se navedeno postupanje ne otkloni, u znak protesta odustanu od natjecanja’.

Dakle, najbolje hrvatske boksačice, pa tako i HBS, nalaze se u nezahvalnoj situaciji, između čekića i nakovnja.

Ako HBS odluči ne nastupiti, kaznit će ih IBA, a ako Hrvatska nastupi, mogla bi joj se dogoditi neka vrsta sankcije, čini se ipak blaže, od MOO-a.

A lukavi Kremljov, Rus na čelu IBA-e (pouzdanik predsjednika Putina), ne samo da je uveo nagradni fond kakav boksačice nikad nisu imale (100.000 USD za zlato, 50.000 za srebro i po 50.000 za dvije bronce) već nudi i putne troškove onima koji se postupe suprotno odlukama svojih nacionalnih saveza.

Odgovori

Back to top button