Judo

Hrvatski judaši osvojili dva zlata i broncu na Europskom kupu u Zagrebu

Najjači svjetski kadetski turnir u judu dobio je savršen epilog zahvaljujući sjajnom nastupu mladih hrvatskih judaša. Marko BOŽIĆ i Nika MARKULIN osvojili su zlatno odličje dok je Jana CVJETKO završila na 3. mjestu na Europskom kupu u Zagrebu, piše na službenoj stranici HJS-a.

U ženskoj kategoriji -63kg nastupio je identičan broj judašica, a Hrvatska je u samoj završnici imala čak dvije natjecateljice. Nika MARKULIN (Judo klub Jaska – Jastrebarsko) je u finalnoj borbi bila bolja od Austrijanke Leonie BAYR.

Markulin je demonstrirala apsolutnu dominaciju u finalu, na samom početku borbe otvorila je sjajnim bacanjem za Wazari te odmah nakon prvog prekida MARKULIN baca još jedan wazari i osvaja zlatno odličje!

– Osjećaj je neopisiv, prvi put sam u finalu na Europskom kupu i odmah zlato! Mislim da sam se odlično borila, ušla sam u svaku borbu 100%! Uz judo se bavim još i rukometom u Lokomotivi. Nemam još nekih specifičnih planova, ali što god da odaberem nadam se da će biti ispravna odluka – kazala je MARKULIN.

Nika je polaznica drugog razreda Ekonomske škole u Jastrebarskom, a danas je upisala šest pobjeda, pa su tako redom padale Chloe JEAN (FRA), Helena ROTTENHOFER (AUT), Dunja VUKICEVIC (SRB), Isabel BOB (ROU) i Luna DE KOCK (NED). U istoj kategoriji Jana CVJETKO (Judo klub Black belt – Zagreb) osvojila je brončanu medalju pobjedom protiv Isabel BOB (ROU).

– Pa dobro sam, malo sam nezadovoljna radi polufinalne borbe protiv Austrijanke, ali opet s obzirom na prošlogodišnji nastup puno bolje. Mislim da sam definitivno mogla neke stvari bolje odraditi u tom polufinalu, možda i neke stvari u drugim, ali s obzirom na broj i kvalitetu natjecateljica mogu biti zadovoljna. Uvijek se može bolje! Planiram ići na još Europskih kupova da skupim bodove za odlazak na EP i SP – kazala je Jana CVJETKO.

Jana je danas za vrijeme eliminacija savladala Giuliju CAPELLINI (ITA), Kamilu TOHOLIYEVU (AZE), Lejlu MAZOUZI (SLO i Ameliju PTASINSKU (POL), poraz je upisala u polufinalu od BAYR (AUT). Učenica 2. razreda odlučila se za matematički smjer I. gimnazije u Zagrebu prokomentirala je i mogući odlazak u kategoriju -70kg kod starije sestre, inače viceprvakinje svijeta Lare.

– Već sam rekla Lari da se lagano krene pripremati za to, tako da to je skoro gotova stvar – dodala je za kraj.

Sjajne nastup u kategoriji -90kg prikazao je Marko BOŽIĆ (Judo klub Solin) koji je do finalne borbe upisao čak pet ippona. U borbi za zlatnu medalju čekao ga je danas još jedan Gruzijac, Saba GVELESIANI.

Božić je odlično otvorio borbu, smiren i apsolutna kontrola kroz cijeli meč. Kako je vrijeme odmicalo, te Gruzijac nije uspio pronaći rješenje protiv Božića, isti poseže za neopreznim napadom, te odlukom sudaca gubi borbu diskvalifikacijom odnosno Božić osvaja zlatno odličje!

– Ne mogu vjerovati, nisam još svjestan rezultata! Čim sam dobio prvu borbu već sam vidio da će biti nešto od današnjeg dana. Iako sam osvojio zlato mislim da sam taktički mogao bolje neke stvari odraditi, da sam slušao savjete trenera CRNOVA bilo bi sigurno bolje i jednostavnije za mene, ali na kraju je dobro sve ispalo. Učenik sam V. opće gimnazije u Splitu, pohađam drugi razred, treniram i igram igrice – kazao je zlatni BOŽIĆ.

Na putu do finala BOŽIĆ je bio bolji od Orkhana AHMADZADE (AZE), Dmitry CHAYNIKOVA (SLO), Luke TEVDORADZE (GEO), Cristiana MINICINESIJA (ITA) i Gaya SONNTAGA (FRA).

U kategoriji -81kg Borna BUTIJER završio je na sedmom mjestu, baš kao i Nika SLAČEK koja je nastupila u kategoriji -70kg.

Zagreb je još jednom pokazao kao odlična destinacija za judaše i judašice, novi rekord je postavljen koji će biti teško postići čak i u Zagrebu, koji ga je već dva puta obarao. Judaška sezona u Hrvatskoj tek je započela, u travnju nas očekuje Europski kup za seniore u Dubrovniku, lipanj je rezerviran za Judo Festival u Poreču, a onda prava poslastica krajem kolovoza. IJF Grand Prix Zagreb i Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje.

Pregled nastupa natjecatelja s upisanom barem jednom pobjedom:

-73kg Paolo KRAJCAR pobjeda i poraz,
-81kg Ivan BRNADA dvije pobjede i poraz,
-81kg Borna BUTIJER četiri pobjede i dva poraza,
-90kg Marko BOŽIĆ šest pobjeda,
-90kg Kazimir MANDIĆ dvije pobjede i dva poraza,
-57kg Sara GOLUBIĆ pobjeda i poraz,
-63kg Jana CVJETKO pet pobjeda i poraz,
-63kg Nika MARKULIN šest pobjeda,
-63kg Ana BEŠKER pobjeda i dva poraza,
-63kg Dora VIŠEK pobjeda i poraz,
-70kg Nika SLAČEK tri pobjede i dva poraza.

Odgovori

Back to top button