Boks

Aleksander Povetkin (41) objavio kraj karijere

Ruski boksač 41-godišnji Aleksander Povetkin objavio je kraj karijere. Svjetski i europski prvak, te zlatni olimpijac povukao se nakon trećeg poraza u karijeri kada je u ožujku prekidom u četvrtoj rundi izgubio protiv Dilliana Whytea. Tijekem karijere izborio je 36 pobjeda od toga ih je 25 završio nokautom, a ima i jedan remi.

A prije boksa bavio se kickboxingom u kojem je bio svjetski i europski amaterski prvak. Kada se posvetio boksu osvojio je dva europska (Perm, 2002. i Pula, 2004.) i jedno svjetsko (Bangkok, 2003.) zlato, a na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. također je osvojio najsjajnije odličje.

Nakon prelaska u profesionalce 2011. je osvojio svjetski WBA naslov protiv Uzbekistanca Ruslana Chagaeva, te ga četiri puta obrani. U listopadu 2013. izgubio je meč za ujedinjenje titula protiv Ukrajinca Vladimira Klička.

Povetkin je nakon tog poraza izborio osam pobjeda u nizu i dobio je protiv Britanca Anthonyja Joshue priliku napasti WBA (Super), IBF, WBO, i IBO naslov prvaka, no taj je meč izgubio prekidom u sedmoj rundi.

Nakon je pobijedio Hughieja Furyja, te remizirao protiv Michaela Huntera. U kolovozu prošle godine nokautirao je Dilliana Whytea u petoj rundi, ali mu je Britanac uzvratio u ožujku ove godine prekidom u četvrtoj rundi.

Povetkin je prošle godine obolio od COVID-19, te je završio u bolnici. Njegov oporavak je dugo trajao te je nekoliko puta odgađao dvoboj protiv Whytea.

A kada se borba dogodila vidjelo se kako Povetkin više nije onakav kakvog smo ga navikli gledati. Slabo se kretao i nije na vrijeme blokirao udarce, očito je koronavirus ostavio ozbiljne posljedice na Aleksandra.

Odgovori

Back to top button