Taekwondo

U Hrvatskom taekwondo savezu nezadovoljni nakon što su prijavljeni sportskoj inspekciji

Prijava roditelja sportskoj inspekciji protiv Hrvatskog taekwondo saveza zbog kršenja sportskog statusa njihovog djeteta, otkrila je dublje probleme s kojima se klubovi, treneri i sportaši godinama suočavaju, a koji su i značajno utjecali na rezultate i uspjeh, piše otvoreno.hr. Rezultati nekih klubova su jako loši. Izgubili su mnogo vrhunskih sportaša te su druge države poput BiH i Srbije bolje od Hrvatske koja je ostvarivala odlične uspjehe.

– Očito je da čitav upravni odbor bez ideja i sposobnosti da pokrene drastični pad taekwondoa. Bez plana programa, bez strategije i bez brige o klubovima pa tako i o natjecateljima. trenerima i sucima.  Vidljiv je zamor, nesposobnost i nezainteresiranost da se bilo što ispravi, pokrene ili korisno učini – ističe predsjednik taekwondo kluba Karlovac Miroslav Brežan dodajući kako ovo govori kao svjedok vremena i gotovo svih zbivanja od početka nastajanja taekwondoa u Hrvatskoj, a ne kao osoba koja predstavlja nekog.

Upozoravaju kako nema kriterija ili se stalno mijenjaju, upravni odbor ignorira dopise, a odluka sa sjednica nema, iako prema Statutu saveza moraju biti javno dostupne.

‘Ne radi se sustavno i na vrijeme. Ekipa se ne odredi na vrijeme, kasni se s prijavama. Odluke se donose ishitreno i kasno. Ne postoji briga o sportašima. Ne postoje pisana pravila i kriteriji, uvijek se pogoduje jednoj strani’, objašnjavaju.

Jedan trener navodi primjer kako su od njega tražili da odjavi sportaše s natjecanja, ali on je to odbio jer je sve bilo spremno i plaćeno.

“Suspendirali su mi sportašice, a ta odluka nigdje nije javno objavljena već su one na kućnu adresu dobile obavijest da su suspendirane. Klub uopće nije dobio tu informaciju ni odluku”.

Dodaje kako se stalno nešto mijenja, pa se ne zna tko ide ili ne ide na natjecanja.

Ističu kako je upravni odbor u srpnju 2017. godine donio odluku da se ukidaju svi kriteriji za seniore, a novi dosad nisu određeni. “Najteže pada kadetima i seniorima. Kakva im je to motivacija. Ako i odrede kriterije, onda ih krše da mogu muljati. Sve se svodi na osobu iz sjene, ne postoji osoba s potpisom na odlukama”.

Predsjednik Saveza Anto Nobilo navodi da izbornici, glavni trener i stožer reprezentacije biraju natjecatelje.

“Nikada za seniore neće postojati samo neki formalni kriteriji. To koristimo za kadete jer je teško pratiti, mijenjaju kilažu i kategorije, oni rastu. Kod seniora se na individualnoj bazi prati svaki senior te izbornik, kao u svim drugima sportovima, bira natjecatelje”.

Jasnih kriterija nije bilo ni oko izbora sportaša za seniorski trening kamp koji je održan u Splitu od 29. srpnja do 4. kolovoza s više od 20 članova reprezentacije Velike Britanije. Pozvano je 13 sportaša, članova hrvatske reprezentacije iz tri kluba, od kojih je devet bilo iz splitskih klubova, a četiri iz zagrebačkih.

Cijeli tekst pročitajte na portalu otvoreno.hr.

Rezultati nekih klubova su jako loši. Izgubili su mnogo vrhunskih sportaša te su druge države poput BiH i Srbije bolje od Hrvatske koja je ostvarivala odlične uspjehe

Odgovori

Back to top button