Taekwondo

Svjetski prvak na dijeti, a svjetska prvakinja je htjela odustati od taekwondoa

Po povratku sa Svjetskog prvenstva u taekwondou iz Azerbajdžana, u VIP salonu zagrebačke zračne luke, priređen je svečani doček hrvatskim medaljašima.

A oni su od prijatelja, štovatelja i navijača pozdravljeni već na samim “dolascima”, piše Večernji list.

A letom iz Istanbula stiglo je dvoje svjetskih prvaka Lena Stojković (46 kg) i Marko Golubić (74 kg) a s njima i brončani teškaš Paško Božić (preko 87 kg) a pridružio im se i srebrni Ivan Šapina (87 kg) koji je u Zagreb stigao jutarnjim letom.

Baš kao i brončane Matea Jelić (73 kg) i Bruna Duvančić (49 kg) koje su, s trenerima Tomasom i Laurom, produžili za Split pa reprezentacija na dočeku nije bila kompletna.

No, zato su čestitari bili u kompletnom sastavu a prvi ih je pozdravio predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo:

– Ja sam u tekvondou od 1968., dakle 55 godina, i bio sam natjecatelj, trener, izbornik a bilo je i uspjeha no nikad nisam bio ovako ponosan. Vremena se mijenjaju, kad smo mi 1975. išli na drugo Svjetsko prvenstvo svi smo poispadali u prvom kolu a Korejci su osvojili naslove svjetskih prvaka u svim kategorijama osim u teškoj. A sada smo došli do toga da nam je muška vrsta druga a ženska ekipa treća na svijetu po broju osvojenih medalja. Na ovo bi pokojni Mladen Delić zacijelo uskliknuo “ljudi moji pa je li to moguće” – kazao je Nobilo i poručio medaljašima:

– Večeras uživajte, proslavite, a već sutra vratite se u borbeno stanje jer kreće utrka za olimpijskim bodovima.

I doista, već u srijedu svi naši medaljaši putuju u Rim, na Grand Prix na kojem se natjecanja odvijaju u olimpijskim, spojenim, kategorijama pa će se tako svjetski prvak do 74 kilograma Marko Golubić boriti do 68 kilograma.

I baš zato Marko po dolasku nije smio ni piti ni jesti pa tako ni kušati slasne dvije “Cukerajeve” torte pripremljene njemu i Šapini u čast.

A “sponzorirala” ih je gospođa Marina Krpan, vlasnica poznate slastičarnice inače mama tekvondaša Vite Krpana koji se, također, našao u “odboru za doček”.

Baš kao i najbolji Markovi prijatelji Antonio i Lovro koji nam je otkrio malu tajnu.

– Dok sam se natjecao imao sam jedan meč protiv Marka i tada sam ga dobio. A sada nakon što je postao svjetski prvak ne pada mi napamet dati mu da priliku za uzvrat. Neka ostane zapisano da imam pozitivan skor sa svjetskim prvakom.

Naoružana s dva velika buketa za Split je produžila svjetska prvakinja Lena Stojković koja je priznala da je nakon lanjskog naslova svjetske prvakinje razmišljala o odustajanju od sporta.

– U mojoj glavi se nešto tada dogodilo. S obzirom na to da sam perfekcionist i da uvijek želim zlato nisam znala da li sam spremna proći ponovo taj jako težak put, možda čak i teži no što je bio prvi put. No, vjerujem da ću za sljedeće Svjetsko prvenstvo, ono za dvije godine, biti spremna.

I Lena će u srijedu put Rima, na Grand Prix, baš kao i Ivan Šapina koji je ustvrdio:

– Nemamo vremena za euforiju, moramo se truditi osvajati olimpijske bodove.

A za sve ove sportaše, koji žive spartanskim životima, član Vijeća HOO-a Dragan Primorac imao je sljedeću poruku:

– Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.

A koliko će ti snovi biti poduprti jednim dijelom će ovisiti i o ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac koja je kazala:

– Prenosim vam čestitke u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića a ja moram posebne čestitke uputiti jedno posebnom klubu, splitskom Marjanu, pravom rasadniku talenata.

A hoćemo li, možda, jednog dana imati još jedan rasadnik talenata i u sjevernoj Hrvatskoj ovisit će jednim dijelom i o ministrici i njenim suradnicima.

Odgovori

Back to top button