Taekwondo

Matea Jelić osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu

Promijenivši težinsku skupinu, tokijska olimpijska pobjednica do 67 kg Matea Jelić, izborila je u Bakuu svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvima. I to nakon što je tri puta gubila u četvrtfinalima svjetskih smotri, piše Večernji list.

Članica splitskog Marjana osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 73 kilograma!

Matea je u polufinalu izgubila protiv Britanke Rebecce McGowan, te joj je na kraju pripala bronca. To je 107. medalja koju su osvojili natjecatelji Marjan.

– Ovo je bio poseban dan i bila je velika stvar ulaziti u borbu s tim osjećajem da se borim na Dan državnosti. To je razlog zašto mi nije drago što sam izgubila u borbi za finale – kazala je Matea Jelić i dodala:

– Zakasnila sam ja cijelu borbu i sad se pitam zašto nisam cijelu borbu napadala. Zašto nisam prije udarala, zašto sam to radila tek na kraju rundi. Moram to bolje raditi, moram se vratiti u dvoranu i to izoštriti.

Onima kojima nije jasno zašto je Matea tužna iako je, nakon više poraza u četvrtfinalima svjetskih prvenstava, došla do svoje prve svjetske medalje evo odgovora:

– Zašto uopće biti tužan? Sve je to jako duboko, svi se ljudi drugačije nose sa svojim teretima i svakoga ta bol može ojačati. Mene boli kad izgubim jer sam cijelim srcem u ovome. Glupo se osjećam kada pogriješim, učinim neke glupe stvari u borbi i zato izgubim i to me boli – prisnažali je Matea Jelić.

Vođena od Marjanova trenera Veljka Laure, ali uz sugestije izbornika Tonija Tomasa, Matea je medalju osigurala nakon što je u četvrtfinalu pobijedila Egipćanku Malsoun Farouk u dvije runde. Prvu je dobila 4:0, drugu sa 7:3 pa za trećom nije bilo niti potrebe.

No, lavovski posao Kninjanka je obavila u osmini finala kada je pobijedila braniteljicu naslova, svjetsku prvakinju iz prošle godine, Srpkinju Nadicu Božanić.

U prvoj rundi Matea je svjetsku prvakinju doslovce pomela (11:0) a u drugoj, neizvjesnoj i tijesnoj, Hrvatica je nadoknadila zaostatak od 1:4 i preokrenula na 6:4 zahvaljujući udarcu nogom u glavu.

Svi koji su o Matejinim mogućnostima sudili po prvoj borbi, a u njoj se provukla kroz iglene uši, prevarili su se. A prošla je nakon posve izjednačene treće runde i sudačkog preglasavanje u kojem je, možda, presudio i autoritet olimpijske pobjednice iz Tokija. A to je nešto s čime se žilava Turkinja Sude Yaren Uzuncavdar ipak ne može dičiti.

Na korak do medalje ostala je sjajna Zagrepčanka Doris Pole, članica Metalca, koja je nastupila u Mateinoj staroj kategoriji (67 kg) i kojoj je na klupi sjedio njen klupski trener Dejan Mesarov.

A ona je bila svojevrsna žrtva brutalnosti tekvondaškog sustava natjecanja u kojem, za razliku od drugih borilačkih sportova, nema repasaža.

Naime, nakon što je pobijedila Šveđanku Sjöberg (6:8, 14:2, 15:1), Doris je izbacila aktualnu svjetsku prvakinju Meksikanku Leslie Soltero (3:2, 11:4) i olimpijsku doprvakinju Britanku Lauren Williams (9:6, 12:8) ali je u četvrtfinalu pobijeđena od sjajne Francuskinje Magde Wiet-Henin (2:2, 2:7).

– Francuskinju sam ne tako davno pobijedila na turniru u Austriji no ovaj put nije išlo kako smo htjeli. Moja najbolja borba bila je upravo protiv svjetske prvakinje. Imala sam malo teži ždrijeb no ne želim se na to izvlačiti. I drago mi je da sam pobijedila dvije tako jake cure i to me gura naprijed – kazala je pomalo razočarana Pole, djevojka koja je materijal za olimpijsku medalju, i koja je imala taj peh da se u 2021. teško ozlijedila (prednji križni ligamenti) pa sada kasni u skupljanju olimpijskih bodova.

Nastupio je i 17-godišnji Jan Flegar (58 kg) koji je zaustavljen u drugom kolu od Španjolca Yunte (2:8, 1:13).

Trećeg dana Svjetskog prvenstva što se održava u Azerbajdžanu, u srijedu, nastupaju Matej Nikolić (80 kg), Ivan Šapina (87 kg) i Bruna Duvančić (49 kg).

Odgovori

Back to top button