Taekwondo

Kristina heroina u borbi protiv najboljih taekwondoašica svijeta i dijabetesa

Prvog dana natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupit će cijeli niz hrvatskih sportaša, a pored zračne puške na 10 metara (Snježana Pejčić) medalje će se dijeliti još i među taekwondoašicama u kategoriji do 49 kilograma.

A tu će nas zastupati Zagrepčanka Kristina Tomić, jedna od četvero kvalificiranih Hrvata u ovom atraktivnom olimpijskom sportu korejskih korijena.

Uoči puta u Tokio Kristina je bila prilično optimistična. Još u Splitu, prije mjesec dana, kazala je da joj njen dijabetes tipa jedan ne predstavlja nikakav problem baš kao niti borba s kilogramima.

– Mnogo mi je lakše kontrolirati dijabetes kada ovako intenzivno treniram jer ne mogu toliko pojesti koliko sam s treninzima trošila. Stalno sam na donjoj granici razina na kojima bih trebala biti što se tiče šećera pa si jako malo inzulina dajem. Što god da pojedem za sat i pol do dva je nov treninga pa se to samo iznivelira – kazala je Kristina Tomić za Večernji list.

Iz Zagreba je krenula s tri kilograma više, već u Tokamachiju je to svela na kilogram manje, pa nemamo razloga ne vjerovati da će u petak, dan prije natjecanja, Kike zadovoljiti vagu.

– Možda bi u skidanju kilograma pomognu iznimna tokijska vrućina i prekomjerna vlažnost zraka. U svakom slučaju, sve je pod kontrolom.

Njena radna kilaža bila je na 52-53 kilograma, a kako se nastup približava viška je sve manje. Još tada u Splitu kazala nam je:

– Taj posljednji kilogram skinut ću posljednji dan uoči vaganja uz trčanje u šuškavcu ili tako nekako.

Kristina i njene kolege olimpijci (Matea Jelić, Toni Kanaet, Ivan Šapina) pripremali su se u najboljim uvjetima koje je u Hrvatskoj, pa i šire, bilo moguće i zamisliti

Kazala je da će joj veći stres biti svakodnevna testiranja na COVID-19 i iščekivanje rezultata.

– Taj stres iščekivanja rezultata testa prolazimo svakodnevno. Ne mogu zamisliti kako bih se osjećala da budem pozitivna i da mi ktome još ne daju da taj test ponovim jer on može biti i lažno pozitivan.

Da bi skrenula misli s takvih tema, i usmjerila ih isključivo prema svom nastupu, Kristina je sa sobom ponijela knjigu poznatog osobnog trenera Tima Grovera, čovjeka koji je radio s najvećim američkim košarkašima poput Michaela Jordana i Kobea Bryanta.

– Iz svoje bogate karijere u radu s elitnim sportašima, Grover nudi niz zanimljivih iskustava i citata koji predstavljaju poticajan način razmišljanja uoči velikih natjecanja.

Kristina i njene kolege olimpijci (Matea Jelić, Toni Kanaet, Ivan Šapina) pripremali su se u najboljim uvjetima koje je u Hrvatskoj, pa i šire, bilo moguće i zamisliti.

– Trenirali smo u novootvorenom centru Taekwondo kluba Marjan, u uvjetima kakve u regiji nitko nema.

A pod palicom izbornika Tonija Tomasa, treniralo se i po četiri puta dnevno.

– Prvi bi trening bio ujutro u sedam i 30, teretana ili trčanje, nakon čega bi uslijedio odmah individualni te-kvon-do. Nakon toga, oko 13 sati, uslijedio situacijski trening, s opremom, a četvrti bi bio kasno popodne, opet individualni.

Toliki broj treninga u dan pomogao je Kristini da kontrolira kilažu, a kako je ona najniža kategorija (do 49 kg) njoj je u pravilu i najteže skidati prekomjernu težinu.

– U Marjanu smo imali i neku iznimnu vagu koja ne samo da mjeri kilograme nego i mišićnu masu, postotak vode u tijelu, koštanu masu.

S obzirom na to da se osim sa suparnicama mora boriti i s neugodnom dijagnozom Kristina je svojevrsna heroina i uzor za sve dijabetičare, posebice za one koji se žele baviti vrhunskim sportom.

Držimo joj palčeve u naumu da svoju uspješnu karijeru – ima europsko zlato i dvije svjetske bronce – okruni i olimpijskom kolajnom. S obzirom kakvu žrtvu podnosi, rijetko je tko to od nje više zaslužio.

Odgovori

Back to top button